неделя, 6 март 2016 г.

Три причини да обичате българската роза


Розата дамасцена е пренесена по нашите земи преди около 700 години от Персия. Тя е богатство на Казанлъшкия регион и символ на България. У нас се култивира като самостоятелен вид. Днес я купуват дори страните, които някога са я отглеждали. В началото на XIX в. тя получава името казанлъшка маслодайна роза, а Подбалканският регион става Долината на розите.

За производството на 1 кг розово масло трябват около 3000 кг рози.
Берат се през май и юни, само цветовете. Розоберът се извършва ръчно. Започва рано сутрин и продължава до обед, защото розите трябва да са свежи, да не са изцяло разцъфнали, за да запазят влажността и аромата си. Силното слънце разтваря цветовете и маслото бързо се изпарява, защото е етерично. Българското розово масло се доближава до цената на златото, наричат го "течно злато".
От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Българското розово масло печели златни медали на много изложения - в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано.
Използва се предимно методът на дестилация на розовия цвят с водна пара. При преработката освен масло се получава и розова вода.
Сложния състав на маслото с над 275 съединения определя ненадминатите му качества. Използва се в козметиката, фармацията и хранителната индустрия.
Българското розово масло е едно от най-качествените, най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла, защото благодарение на него те запазват дълготрайния си аромат. Много дизайнери избират "българското злато" като съставка в своите парфюми. Сред тях са Кавали, Елизабет Арден, Булгари, Кашарел и Шанел.
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА
Казанлъшката роза е не само ароматна, тя може и да лекува. Днес нейните фармацевтични свойства са подробно изследвани от специалистите в Института по розата.
Българското розово масло действа тонизиращо и регенериращо. Използва се при проблеми с храносмилателната, ендокринната, нервната и репродуктивната система, за лечение на хроничен холецистит, заболявания на жлъчката, бронхиална астма, кожни раздразнения и др. Оказва стягащ ефект върху капилярите, има тонизиращ ефект върху мозъка. Има пречистващ, почистващ и антисептичен ефект, което прави маслото подходящо за всички видове кожа, особено за суха и чувствителна, като същевременно забавя процесите на стареене. Успешно лекува кожни проблеми - екземи, акне, белези и алергии. Подпомага регенерацията на клетките. Розовият конкрет унищожава бактериите, заздравява кожата и се използва при рани, изгаряния и др.
Масажите с розово масло премахват нервното напрежение и депресивните състояния, безсънието, апатията и стреса.
“БЪЛГАРСКО ЗЛАТО” В КОЗМЕТИКАТА
Продукти с розово масло омекотяват и подобряват тонуса и структурата. Розовото масло има и противовъзпалителни качества. Използва се за кремове, лосиони, сапуни и продукти за косата.
Етеричното розово масло има много психотерапевтични качества. То е антидепресант, регулира кръвното налягане, успокоява. Това го прави широко приложимо в ароматерапията. То възстановява баланса на тялото, стимулира концентрацията и освежава духа.
Продукти с розово масло тонизират обмяната на веществата и подобряват храносмилането.
Розовото масло се препоръчва при астма и алергии и проблеми с дишането.
КУЛИНАРНО УДОВОЛСТВИЕ
В технологията за розов сироп няма нищо уникално: вода, захар, розов цвят (само венчелистчетата), лимонена киселина. Сиропът се използва като изключително ефективно средство при запек. Освен слабителни свойства той има и спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно действие.
Розовата ракия се нарича още гюловица. Технологията за приготвяне на розова вода наподобява тази за варене на ракия. Някога, след като в казана са преварели розовата вода, не са го миели, а направо както е с миризмата са слагали готовите джибри (от плод, който няма силно изразен аромат). После са правели преварка на ракията както обикновено, но тя излиза с приятен розов аромат и всъщност е сливова или например черешова, но мирише на рози. Или при повторната дестилация се добавя малко розова вода. Ароматът и вкусът са фини и неповторими.
Ликьорът е комбинация от етилов алкохол, оцветители, подсладители. Казанлъчанки просто са смесвали розов сироп с ракийка, прецеждали са сместа и се е получавал ароматен сладък ликьор.
В етнографски комплекс "Кулата" в Казанлък показват примитивното розоварене от едно време и предлагат по чашка от гореизброените продукти.
Автор: ВАНЯ ПЕНЕВА
източник: в-к 24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар