понеделник, 5 октомври 2015 г.

Направете си сами сушени билки, настойки или етерични масла


Повечето хора обичат билки, но им е трудно да ги отглеждат на закрито за целогодишно ползване. Вашите билки могат да живеят дълго след като е преминал периода на растеж на растенията. Ако вземете мерки, разбира се, за да ги запазите. Изключително лесно е да изсушите листата на билките, цветя, стъбла или корени. С малко усърдие можете да направите настойки или етерични масла за собствена употреба, за красота или да накарате дома си да ухае чудесно.
Като изсушите и запазите билките и семената им ще можете през студените зимни месеци да се насладите на свежия аромат и приятен вкус от градината си целогодишно.
Използвайте сушени билки от лавандула или градински чай, за да направите домашно производство етерично масло.

Листата и цветът на исоп са страхотни за чайове и запарки, а неговото етерично масло е основна съставка в някои ликьори.

Нека фантазията ви води. Всеки може да направи в домашни условия етерично масло. Изисква се добро настроение, малко свободно време и вашата ангажираност и усилия и вашите билки ще бъдат достъпни за семейството и приятелите ви целогодишно.

За да изсушите билки
Откъснете листата и цветът на желаната билка в началото на деня, след като росата е преминала и точно преди цветът на растението да се е отворил, защото тогава цветът съдържа най-летливите си масла. Отрежете около 15 см резници от растението и отрежете цветчетата когато започнат да се отварят. Сложете цветчетата да съхнат на хоризонтална повърхност. Изсушете листата по стъблото на топло и проветриво място, защитено от светлина и влага като направите отделни букети на резниците от всяка билка и ги оставите да висят с главата надолу, за да изсъхнат.
Цветовете и листата могат да се сушат на „екрани“ за сушене. Освен това билките може да изсушите в готварската фурна, ако тя ви позволява да бъде настроена температурата на 30-40 градуса Целзии. Дори и при тази температура можете да оставите вратата на фурната отворена, тъй като твърде високата топлина разрушава етеричните масла, които предоставят вкуса и аромата от растението. Поставете листата на един слой върху голям лист за печене и поставете във фурната. Разбърквайте често. Когато листата започнат да се чупят означава, че билките вече са сухи. Ако се разпадат на прах обаче означава, че сте ги „пресушили“.
След като са сухи, листата могат да бъдат отстранени и да се смелят на прах, за да ги използвате в кулинарията по същия начин, както пресните билки.

Цветовете на растенията се използват най-често за чай, за ароматна вана, в кремове или като потпури. Можете да използвате като съставка на масла и лосиони или просто да ги съхраните в плътно затворен буркан, далеч от топлина и светлина. Изсушените билки запазват вкуса и аромата си в продължение на шест месеца до една година.
Запарка
Можете да направите запарка с вода. Все едно, че правите чай, който можете да използвате за накисване или като добавка за ароматна вана. Трябва просто да залеете ¼ чаша сушена подправка с литър вряща вода. Покрийте и оставете да кисне за 15-20 минути.

Етерично масло
Направата на етерично масло е малко по-различно, като предимството му е, че има по-длъг срок на годност. Изберете напълно сух стъклен съд (влагата разваля маслото). Поставете ½ чаша билки в половин литър масло (по ваш избор студено пресовано – маслинено, слънчогледово, от гроздови семки). Покрийте с кърпа и оставете да престои на слънце в продължение на 10 дни. Ако съхранявате готовото етерично масло на стайна температура, срокът му на годност може да продължи до една година. Сигурни сме обаче, че вашето етерично масло ще стане толкова хубаво, че едва ли ще го оставите неоползотворено цяла една година.  Използвайте любимите си билки, за да си направите домашни етерични масла, които да използвате при приготвяне на салати или хляб, или посетете нашия онлайн магазин www.ekokpoint-online.com и си изберете чисто етерично масло за кулинарията от богатия ни асортимент. Предлагаме ви да опитате етеричното масло от анасон, с което да овкусите рибата си или комбинацията от джинджифил и портокал, с която да овкусите кюфтетата си за скара. Заслужава си да опитате!
Ако искате да направите етерично масло, чрез метода на инфузия, това ще ви отнеме малко повече време и работа. Чистите етерични масла се добиват чрез парна дестилация или студено пресоване (за цитрусите), с каквито разполагаме ние. Ако искате да опитате обаче един по-лесен вариант (чрез инфузия), просто трябва да поставите билката, която ви е любима в неметален контейнер, да я залеете с маслинено, шафраново или желано масло и да я оставите да престои 24 часа. След това прецедете сместа през тензух и изстискайте да се освободят ароматните компоненти. В така прецеденото масло добавете още цветчета и листа и повторете процеса още шест пъти. Съхранявайте готовото етерично масло в плътно затворени бутилки. Няколко капки, освен в кулинарията, могат да се добавят и във ваната, лосиона или домашно направения сапун.

Собственото лечение с луксозни билкови потпури, инфузия или домашно направено етерично масло не е трудно да се направи. Докато берете любимите си билки за своите кулинарни приключения, започнете да планирате как точно искате да запазите техния вкус и аромат в продължение на месеци след това. Това е изцяло нов начин да се насладите на ароматна реколта от вашата градина през цялата година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар