понеделник, 3 август 2015 г.

Как да изчислим калориите на всяко едно домашно приготвено ястие?

Да следим броя на калориите в домашно приготвената храна е може би начин да живеем по-здравословно, да знаем какви са изискванията ни към храната или ... е първата стъпка към диета или заболяване. Във всеки случай, обаче, е добре да контролираме дневната порция калории, които приемаме.  Независимо дали едно наше хранене се състои от едно или две ястия, една или множество съставки, калориите във всяка порция са изядени обвинения към отговорността ни да живеем по-здравословно и да се грижим за здравето си.

Ако приготвяте ястие с предварително опаковани храни (консервирани, замразени), можете лесно да изчислите броя калории в една порция като проследите написаното върху етикетите и съберете съответните калории. Разбира се, не всяка опакована храна ще бъде с точния грамаж, който е във вашите рецепти, така че ще трябва да мерите, събирате, делите и умножавате всяка порция спрямо грамажа и калориите, за да изчислите колко точно калории ще изядете.

В ерата на чичко Гугъл вече е много лесно да изчислим калориите, тъй като има електронни калкулатори за всяка една рецепта. Приложенията са на английски език, за съжаление, но както чух преди няколко дни в едно телевизионно предеване, "учете чужди езици, деца, за да си намерите работа". Преди това ще ви запозная как да изчислявате на око броя калории във всяка една порция, която сервирате на масата.

Свикнали сме да определяме порциите като големи и малки. По големината на порцията обикновено харесваме ресторантите, в които да повторим посещението си, тъй като с голяма порция можем да се наядем по-добре. Или, ако се ръководим от якия си балкански апетит. Но това не е така. Често в по-малки порции, комбинацията от различни продукти съдържа повече калории, отколкото се съдържат в голяма порция диня, например, или зелена салата. Ето защо, е много полезно да си изградите начин на бързо изчисление, посредством визуален метод.

Например, обикновена порция храна трябва да се побира в чиния с размер от около 20 см в диаметър. Ако цялата ви порция от месо, картофи, зеленчуци и сос се намират в такава големина чиния, без да прави връх или тепе, както се изразяват в Тракийско, то това е нормална порция и можете да използвате следния прост начин да изчислите калориите:
  • картофи (един, печен): 300 калории
  • месо (една порция): 200 калории
  • кремове, салати и млечен сос (една порция): 150 калории
  • плодове (една порция): 100 калории
  • хляб (една филия): 100 калории
  • зеленчуци (една порция): 50 калории
  • масло (едно намазване): 50 калории
  • сирене (едно парче/филия): 50 калории
Разбира се, цялото това изчисляване е "на око" и не е точно. Но може лесно да ви ориентира колко калории поемате с едно хранене.

Течните калории могат да добавят до 20% от общите дневни калории на човек.С тези калории се трупат бързо килограми. Сода, сок, лате кафе и други могат да съдържат стотици калории. Трябва да разберем, че всяка напитка, различна от неподсладено кафе, чай или вода, съдържа най-малкото 100 калории в себе си.
Ето кратък, но и шокиращ списък на броя калории на определени напитки:
  • бира (една бутилка): 150 калории
  • вино (една чаша): 150 калории
  • сода (в кутия): 150 калории
  • енергийна напитка (една кутия): 150 калории
  • лате (средно): 300 калории
  • смути (средно): 300 калории и нагоре
И на последно място, можете да изчислите калориите във всяка една рецепта, като изпишете съставките и тяхното количество на следния линк: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-calculator.asp . Внимавайте с мерните единици и английското многообразие на думата тиква/тиквичка: squash, courgettes, zucchini  и тнт.  

Всичко е въпрос на практика, така че, опитвайте да калкулирате дневната си порция калории, и здравето ще бъде ваш верен приятел. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар