понеделник, 9 март 2015 г.

Етеричните масла в кулинарията - първи стъпки

Риган, 10 мл. 
Най-често свързваме етеричните масла с ароматерапията и дифузното им използване, когато сме болни и хремави. Все по-често, обаче, етеричните масла се използват и в кулинарията. Да готвиш с етерични масла, означава да бъдеш изобретателен, иновативен и модерен.

Вероятно добре знаете, че етеричните масла се разделят в три категории спрямо аромата си: връхни нотки, сърдечни и базови нотки.
 • Връхните нотки са най-активните и бързо летливи, и траят от 3 до 24 часа.
 • Сърдечните нотки са умерено летливи, влияят на метаболизма на човека и неговата активност, и траят до 3 дни.
 • Базовите нотки се изпаряват най-трудно, най-устойчиви са и действат релаксиращо на организма. Могат да изтраят цяла седмица.


Мащерка, 10 мл. 
Добре е да знаете това, когато започнете да готвите с етерични масла, защото те са изключително концентрирани и могат да добавят необходимия аромат на всяка храна, която приготвяте.

Етеричните масла могат да се разделят и на 4 категории:
 • Пикантни масла – черен пипер, кориандър, канела, карамфил, кимион, джинджифил. Тези масла са „загряващи“ и са подходящи за употреба в храната Ви през студените зимни месеци. Тези масла са естествени афродизиаци и със сигурност ще „подгреят“ както вкуса Ви, така и интимните Ви отношения.
 • Охлаждащи масла – мента във всичките й разновидности – сладка, лютива ... Подходящи са за сладка, желета, сосове, сорбета или в храни, които изискват охлаждане на тялото.
 • Флорални масла – жасмин, лавандула, роза, индрише – най-цветната комбинация от аромати. Подходящи са за готвене на меса, десерти и рецепти по Ваш вкус. Това са маслата на авантюрата.
 • Билкови маслабосилек, майоман, риган, розмарин, мащерка. Една капка е достатъчна да придаде летния полъх на средиземноморието или окосените ливади и дъхавия хляб.

Петигрин, 10 мл. 
Възможностите, за овкусяване на храната Ви с етерични масла, са безбройни. Най-добрият начин, без да допускате грешка, е да започвате винаги с малко количество, докато добиете желания вкус, и тогава да продължите да добавяте, ако ароматът Ви се струва слаб. 

Запомнете, изпусната в храната по погрешка лъжица суха подправка лесно може да бъде изгребана, но трудно ще премахнете силния и предозиран аромат етерични масла, които сте изсипали в храната. Ще трябва да изхвърлите цялата храна или да добавяте толкова продукти, че да уравновесите всуса.
 • За месабосилек, карамфил, копър, майоран, риган, розмарин, градински чай, естрагон и мащерка.
 • За риби и рибни ястия – черен пипер, копър, лавандула, лимон, лайм, портокал, розмарин, мащерка.
 • За пиле и пилешки продуктибосилек, лимон, майоран, мелиса, портокал, риган, розмарин, естрагон, градински чай, мащерка.
 • За салатибосилек, лавандула, лимон, лайм, розмарин, градински чай, мащерка.
 • За десертиестрагон, канела, карамфил, грейпфрут, лавандула, лимон, лайм, мандарина, портокал, мента, роза.
 • За безалкохолни напитки и коктейли – канела, грейпфрут, лавандула, лайм, лимон, мандарина, портокал, мента.


Палмароса, 10 мл. 
Желаем Ви успех в кулинарното предизвикателство – готвене с етерични масла. 
посетете и нашият онлайн магазин за етерични масла www.ekokpoint-online.com , където в секция Етерични масла за кулинарията, ще откриете богато разнообразие от чисти, качествени етерични масла. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар