вторник, 5 август 2014 г.

Етерични масла срещу Екстракти


Наши клиенти често ни питат: "Каква е разликата между чистите етерични масла и екстрактитe?" „Ако имам непоносимост към дадено етерично масло или то не може да бъде приемано вътрешно, трябва ли да избягвам и приема на екстракта от същото масло?“
За да отговорм на този въпрос, трябва първо да обясним какво е етерично масло, какъв е процеса на извличане и какви видове екстракти има и как се добиват.   

Етеричните масла са концентрирани летливи ароматни съединения на растенията, които обикновено се състоят от терпени, естер, алдехид, кетони, алкохоли, феноли и окиси. С други думи, ароматните съединения на растението се отделят, за да се създаде маслена субстанция. Трябва да уточним за най-придирчивите специалисти,  че „технически“ етеричните масла не са масла като истинските, които са съставени от липиди. 
  • Обикновено етеричните масла са извлечени чрез процес наречен парна дестилация. Растението се поставя в голям казан с вода и се вари. Отделящите се пари повличат ароматните съединения през система от тръби. Когато парата се охлади се превръща във вода и се събира на дъното на резервоара, докато етеричните масла се отвеждат в отделен резервоар. Събраната на дъното вода е позната като  хидрозол и съдържа следи от етерично масло и други компоненти от растението. 
  • Друг начин на добиване на етерично масло е студеното пресоване на цитрусовите плодове. Пресоването на кората на плодовете „изцежда“ етеричните масла.  

Екстракти – видове и време на добиване
Екстрактите биват няколко вида:  
  • Инфузия

Инфузия (настойка) се прави, когато растителният материал кисне във вода или растително масло за определен период от време. Когато правите инфузия на водна основа, всъщност правите билков чай без варене – предварително кипвате водата, прибавяте желаната билка и киснете за период от 5 до 30 минути. Когато правите инфузия с растително масло времето на киснене на билките е по-дълго и може да продължи до няколко седмици в зависимост от желанието ви да добиете по-голяма наситеност на аромата. Растителното масло може да бъде предварително загрято или студено. Нашата препоръка е, преди да накиснете билките, да оставите зехтина/маслото на слънце за около час, за да се загрее по естествен път.  
  • Тинктура

Тинктурата е екстракт на алкохолна основа. Обикновено растителният материал се потапя в 50% алкохол. Докато престоява в алкохола в продължение на няколко седмици, ароматните съединения се извличат от растението.  
  • Глицериди

Това са течни екстракти в глицерол. 
При този процес глицеринът ще извлече от материала следното: захари, ензими (разредени), глюкозиди, горчиви съединения, сапонини (разредени) и танини.

Етерични масла, които не са наистина Етерични масла
Най-вероятно вече сте виждали определени съставки, които са описани като етерични масла, но всъщност не са. Например ванилията. Много е трудно да се извлече истинско етерично масло от ванилията чрез парна дестилация. Ето защо обикновено ароматните съединения са извлечени чрез накисване в алкохол или в масло. Това са най-често разпространените концентрирани ванилови екстракти в магазините или разпространявани от дистрибуторите. Има обаче по-концентрирана форма на ванилията и това  е олеорезин от ванилия.  
  • Олеорезини

Олеорезин се създава, като изпарите алкохола на готов "алкохолен" екстракт. След този процес ще получите смолист материал, който е по-концентриран отколкото естествените ароматни съединения/масла, които растението ни дава. Ваниловият олеорезин се използва в продукти за лична хигиена, за да се засили аромата на продукта. Розмариновият олеорезин се използва като анти-оксидант в хранителни и продукти за лична хигиена, за да даде по-дълъг срок на годност на маслата. Важно е да отбележим, че розмариновият олеорезин е анти-оксидант, а не консервант. Той ще спомогне на маслото да остане прясно, но това няма да спре развитието на бактерии в него.
  • Абсолюти

Това е най-мощната и концентрирана форма при екстрактите. Абсолютът обикновено се добива чрез разтворител като хексан, за да се създаде нещо като восъчен материал, който се нарича бетон. Бетонът се смесва с алкохол, за да извлече ароматните съединения. След това  алкохолът се изпарява и остава силно концентрираното масло известно като абсолют.  Растенията, които обикновено се извличат като абсолютни вместо като етерични масла включват ванилия, жасмин, тубероза, дъбов мъх и мимоза. Когато става дума за рози се използват и двата процеса – парна дестилация и абсолют.

Абсолютният алкохол ще извлече от накиснатия материал следното: алкалоиди (някои), гликозиди, етерични масла, восъци, смоли, мазнини, някои танини, балсам, захари и витамини.

Фалшиви екстракти
Върху някой продукти ще видите съставки, които са изброени като "екстракти, но всъщност не са.
„Екстрактът от семки от грейпфрут“ е всъщност четвъртично амониево съединение, което се използва като консервант. Не бъркайте това съединение с истинския екстракт от гроздови семки!  

Растителни / базови масла
На сайта ни има много статии за растителните и базови масла, но в контекста на тази статия ни се струва правилно да припомним някои факти. 
Арганово масло 100% натурално
Растителните масла се състоят от липиди (мазнини). Те могат да бъдат слънчогледово масло, отжожоба, шафраново, бадемово, маслинено (зехтин), кокосово масло, арганово. Те са или базови масла (носител) или студено пресовани (растителни) от семената, ядките или плода на някои растения. Някои базови масла звучат като етерични масла, но не са. Например маслото от семена от шипка не е етерично масло, а растително и може да се използва като базово (носител). След като шипката цъфне и създаде плод, вътре в плода има мънички малки семенца. Тези семена се пресоват чрез метода на студеното пресоване и се получава маслото от семена на шипка. То не мирише на роза (цветовете на шипката приличат на роза), но има по-вкусен аромат на семки. Друго масло, което често се бърка е маслото от семена на червена малина. Това масло се добива от семките на малините чрез студено пресоване и има много изтънчен малинов аромат. Това масло не е етерично и се използва заради хидратиращите си свойства, а не заради аромата или ароматерапевтичните си ползи.

по материали от интернет и Bubble & bee

Няма коментари:

Публикуване на коментар