вторник, 3 юни 2014 г.

Благоприятните ефекти и употреби на етерично масло от портокал


Имате ли нужда от лифтинг? Прочетете в тази статия многобройните приложения на портокаловото масло и тогава пристъпете към действие.

Citrus sinensis
Сладък портокал, 10 мл.
Пранаром 
Има много цитрусови етерични масла. Познавате добре портокал (сладък и горчив), лимон, грейпфрут, лайм , мандарина, които са извлечени от кората на плода, и може би по-малко тези: петигрин (от портокаловите листа) и нероли (от портокаловият цвят). Те произхождат от едно и също "щастливо" семейство, чийто характеристики са общи за тези масла - освежаваща миризма и ободряващ ефект, осигуряват ни чувство за благосъстояние. Те имат антисептични, антидепресанти и спазмолитични свойства. Полезни са за лечение на стомашно-чревни проблеми и такива с кръвообръщението. В домакинството се използват обикновено за почистване, дезодориране и готвене.



Citrus Aurantium Amara SSP
Петигрин, 10 мл.
Пранаром
За портокаловото етерично масло

При всичките си прилики с другите цитрусови етерични масла, портокаловото има и някои специфични. Всъщност най-популярно е етеричното масло от Сладкия портокал (Citrus Sinensis), със своя сладък, топъл, чувствен, сияещ и жив аромат. Горчивият портокал е с малко по- деликатен мирис. 

Портокаловото етерично масло се използва като тоник за успокояване на нервите, за отпускане и регенериране на организма. Портокалът представлява женската Ин енергия и работи в хармония с лимона, който е мъжката Ян енергия. Идвете масла „работят” за подобряване на концентрацията и енергизирането на организма. И двете масла успяват да хармонизират чувства ни и да ни заредят с настроение.

Citrus Aurantium
Нероли в жожоба, 10 мл.
Таоазис
Портокалът се е използвал като лекарство първоначално в Китай, а след това и в Индия. Тъй като е бил изключително рядък и скъп, той навлиза в Европа едва в края на 17-ти век. В момента портокали виреят в Средиземноморието, Израел, Южна Америка и други южни страни.

Етеричното масло на портокала се съдържа в малки „джобчета“ във външната част на кората, които са видими и с невъоръжено око. Етеричното масло се извлича чрез студеното й пресоване. За да се добият приблизително 500 мл етерично масло са необходими около 1000 портокали. Чрез процеса на студено пресоване токсичните вещества, например пестициди, могат да преминат в маслото, ето защо е наложително да се използват при преработката органично отгледани портокали. Такива масла се предлагат от Еко КПойнт тм в електронния магазин www.ekokpoint-online.com

Портокаловото масло има мощни анти-микробни свойства, които унищожават патогенните бактерии, вируси и гъбички. То също така съдържа концентрирани цитрусови биофлавоноиди, които подобряват наличността на кислород в тъканите и подобрява циркулацията им. Анти - спазматичните свойства на портокаловото етерично масло помагат за намаляване на мускулните спазми чрез предоставяне на електролити и цитрусови биофлавоноиди. Портокаловото масло е с високо съдържание на витамин С и витамин А.

Приложения
  • Децата обичат аромата на портокали. Използвайте портокаловото етерично масло в детската стая, класни стаи, места за игра. Портокаловото масло има успокоителни свойства.
  • Между човешката кожа и портокаловата кожа има известна прилика. Ето защо целулитът понякога се нарича "портокалова кожа ". Против целулит добавете към базово масло портокалово и кипарисово масло и използвайте при масаж или в маслена баня. Можете да прибавите етеричната комбинация и във вашия неутрален душ гел.
  • Портокалото масло има антиспастичен ефект и е газогонно (премахва газовете от червата) затова влияе добре на храносмилателната система. То подпомага храносмилането, помага при колики, болки в стомаха и киселини в стомаха. Стимулира жлъчният мехур.
  • Портокаловото масло е антидепресант. Освобождава ума от натрупани негативни мисли. Можете да го използвате, когато изпитвате нервно напрежение, което ви причинява стомашно разстройство. 
  • Използването на портокаловото масло в банятя през зимата ще ви развесели и ще внесе слънчевите лъчи в изобилие. Не забравяйте да използвате не повече от три капки в пълна вана за възрастни. В противен случай голямото количество може да раздразни чувствителната кожа.
  • Портокаловото масло е добро за успокоение на суха, раздразнена или склонна към акне кожа. То помага на бързото освобождаване от мъртви кожни клетки и намалява бръчките.
  • Портокаловото масло помага регенерирането на старата, груба или загрубяваща кожа, тъй като омекотява епидермиса и подобрява кръвообращението.
  • Портокаловото масло може да се използва за намаляване на висока температурата.
  • Може да го използвате като диуретик. То стимулира бъбреците и пикочния мехур.
  • Жабурете се с тинктура от портокалово етерично масло против гингивит или язви в устата.
  • Портокаловото масло е кулинарен фаворит. Използвайте практически във всяко ястие или напитка. Например в комбинация с канела и карамфил в греяно вино.
  • Може да се използва като сърдечен тоник за намаляване на сърдечния ритъм.
  • Портокаловото масло е добро в борбата с безсънието. За дългосрочна терапия на безсъние редувайте с лавандула или нероли в дифузерна лампа. 
  • Смесва се добре с канела, карамфил, лимон, иланг - иланг, сандалово дърво, нероли, хвойна, кипарис и кориандър.
  • Можете да защитите дървените си мебели и инструменти като смесите портокал, бор и кипарис в базово масло от жожоба.
  • Използвайте за почистване, дезинфекция и обезмирисяване на вашия дом.
Портокаловото масло и всички цитрусови масла не трябва да се съхраняват в топла среда. Можете да го поставите в хладилника, ако е в големи количества или го използвате по-бавно.

Не съхранявайте етеричното масло в близост до хомеопатични лекарства. Не използвайте етерични масла от семейството на цитрусите, когато трябва да се излагате на пряка слънчева светлина, тъй като всяко от тях може да предизвика фоточувствителност.

Пазете далеч от деца и домашни любимци. Пазете плътно затворено шишето или съда, в който съхранявате маслото.

И запомнете, използвайте етерично масло от портокал, когато разберете, че приемате всичко прекалено насериозно, когато сте загубили игривия си смях или се чувствате отхвърлени. То помага да се разсее напрежението и нервността като заменят тези чувства със отзивчивост, щастие и повече оптимизъм.

Ресурси: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар