сряда, 9 април 2014 г.

Етерични масла, които описват най-добре моята най-добра приятелка


Студентска изследователска практика на Еко КПойнт тм: 
"Нови хранителни технологии - био етерични масла в кулинарията", 
17.03-30.04.2014 г., гр. Пловдив, 
студенти от Университет по Хранителни Технологии
 
   Визитка:  Ива Милева
  Специалност: Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката
  Факултет: Технологичен факултет
  Учебно заведение: Университет по Хранителни Технологии
  Курс: трети
  Интереси: танцува в танцов състав "Пълдин"
  
  Ментор на практиката:  Радостина Шишманова, Еко КПойнт
  Академичен наставник:  гл. ас. Галина Узунова
  

Есе: 
„Етерични масла, които описват най-добре моята най-добра приятелка”

Най-добрата ми приятелка се казва Стефани и дори сега, когато не присъства тялом в моето ежедневие, от разстояние тя ме подкрепя и продължава да бъде моята духовна сестричка. Тя е екзотична като цитрусите не само с красотата си, но и с това, че носи позитивизъм със своята чаровна усмивка и зарежда енергийно всички около себе си.

Етеричното масло от портокал прекрасно описва моята приятелка, защото то (също като нея) подобрява настроението, носи радост, помага при тъга и депресия. Затова винаги, когато ми е тъжно тя е човекът, който ме успокоява, помага ми да излезна от негативното състояние и успява да ме фокусира върху положителното в дадена ситуация. Тя има по-малки брат и сестра и както действието на портокала успява да се справи с тях, когато са ядосани и раздразнителни и да ги развесели.

Маслото от жасмин е следващото, което със своето действие отговаря на същността на моята приятелка. Когато се сблъскате с неразрешимо емоционално предизвикателство и чувство на страх, жасмина ще ви помогне да излезете от това състояние. Той ви помага да изпаднете в едно блажено състояние, което е способно да даде отговор на страховете, които ви измъчват. Така ми действат и разговорите със Стефи, първо: аз се чувствам по-добре от факта,че споделям, второ: тя прави всичко по силите си да ми разкрие, че няма нужда да се тревожа и че всичко е за добро. Когато бяхме в училище имах по-ниско самочувстие и не вярвах в способностите си, но тя винаги вярваше,че ще успея и ме подтикваше към изяви, не спираше да ме окуражава, за което съм й безкрайно благодарна. Дори сега не престава да го прави, толкова много вярва в моята успеваемост, колкото аз самата не бих могла. Жасминът разсейва страха и заменя мрака в душата с еуфория. Помага за освобождаването от пораженческото и песимистично мислене и заменянето му със самочувствие.

Аз съм твърде емоционален човек и моята приятелка се явява балансът между сърцето и разума. По това си качество тя прилича на маслото от лавандула. То успокоява прекалено силните емоции, които заплашват да вземат надмощие над ума. Лавандулата е подходяща за хора, които потискат себеизразяването си и творческия си потенциал, поради стеснителния си характер, затова и Стефи прилича на лавандулата с покрепата да преодолея срамежливостта си и да се изявявам повече.

Валери Ан Уорууд пише, че когато ви обхване дълбока тъга, която задушава духа ви, лавандулата ще повиши настроението ви и ще разсее тези негативни чувства. Когато се стичат душевните ви сълзи, лавандулата ще ги забърше. Когато тъмните облаци на депресията се скупчат над душата ви, лавандулата ще ги издуха. Тези, които имат ниско състояние на духа, лавандулата ще повдигне завесата на отчаянието.Всички тези качества на лавандулата описват прекрасно истинският приятел, който аз съм благословена да имам в живота си.

С красотата си, женствеността и прекрасен характер Стефи пленява мъжките сърца и им действа като афродизиак, така че лесно мога да я опиша с иланг-иланг, жасмин и пачули, които са известни с възбуждането на половото желание и релаксиране на нервната система.

Също както маслото от здравец, тя насърчава комуникацията и по този начин намалява напрежението. Балансира нервната система и носи чувство на сила и жизненост като спомага да се освободя от негативните спомени и емоции и да търся градивното и позитивното всеки ден. Дори когато съм обезнадеждена тя намира начин да ми вдъхне сила и енергия да повярвам в себе си и да продължа да се боря и да вярвам.

Лимоновото масло е полезно при конфликт между мислите и интелекта. То свързва истинската същност с емоционалната същност. Подобрява умствената яснота и бодрост, стимулира мозъка и всички сетива. Както вече изясних Стефи е моят разумен стимулатор в моментите, когато съм се изгубила в света на емоциите и имам нужда от мост към разума, защото всички решения трябва да се вземат както със сърце,така и с разум.

Тези масла, както и много други чрез действието си разкриват приятелската си същност и роля в нашия живот. Избрах именно тези масла, защото както те, така и моята приятелка е път към мен самата, път към позитивното, път кум баланса между сърцето и разума. Тя осмисля моят живот с безкрайната си подкрепа, вяра в мен и позитивност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар