вторник, 4 февруари 2014 г.

Храните, които помагат в борбата с рака


Според Уикипедия - Рак (болест) се наричат група от злокачествени туморни заболявания. Във всекидневния ни език „рак“ е събирателно понятие за множество сродни болести, при които телесни клетки растат неконтролируемо, делят се и изместват и разрушават здравата тъкан. Коварна болест, която ако бъде диагностицирана навреме, част от раковите заболявания могат да бъдат лечими.

Следните видове храни могат да помогнат в превенцията на рака, ако бъдат използвани целенасочено и със знание. За всички нас, тези храни са ценен източник на витимани и антиоксиданти. 

Домати
Тези уникални плодове (ботанически, доматите се класифицират като плодове) съдържат антиоксиданта ликопен, който успешно се бори в борбата срещу рак на простатата, рак на гърдата, белия дроб и стомаха. Интересно е, че сготвените домати или продуктите от домати като: консервирани домати, кетчуп, доматена супа и сос за спагети, съдържат повече ликопен отколкото свежите домати. Забележителният и ценен антиоксидант ликопен съдържат и динята, розовия грейпфрут, червените италиански портокали, кайсийте. 

Зелен чай
Научните изследвания показват, че полифенолите, съдържащи се в зеления чай, са силни антиоксиданти и помагат в борбата с рака на гърдата, рака на простатата, дебелото черво, стомаха и рака на кожата. Зелени листни зеленчуци
Спанак, лапад, зеле са част от зелените листни зеленчуци, които съдържат както лутеин, така и бета-каротин или витамин А. И двата витамина са част от семейството на каротеноидите и придават на тъмно-зелените листни зеленчуци червеникаво-лилавия оттенък. Тези зеленчуци предпазват от рак на гърдата. 

Червено вино
Антиоксидантите открити в хубавото червено вино, които се наричат ресвератрол, подпомагат при превенцията на рак на простата, кожата и рак на гърдата. Препоръчително е жените да пият по една чаша червено вино дневно, а мъжете до две (без да се прекалява).

Кръстоцветни зеленчуци
Това са зеленчуците от семейство кръстоцветни (зелеви) и включват броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле. Те съдържат антиоксиданти, които намаляват риска от заболяване от рак. 


Чесън
Открито е, че част от съставките на чесъна действат като превантивно средство в борбата с рак на стомаха, дебелото черво, панкреаса, кожата, белите дробове и рак на гърдата. Активните съставки се освобождават, когато скилидките се нарежат или намачкат. 

Цитруси
Портокалите, лимоните, лайм и грейпфрутът съдържат тонове витамин С - антиоксидант, който спира образуването на ракови клетки. Ако не обичате цитруси, то тогава яжте ягоди, киви, картофи, домати и чушки, тъй като  те съдържат също витамин С. Ядки
Ядки като бадеми, кашу, орехи и шам фастък съдържат антиоксиданта витамин Е, който помага в борбата с определени видове рак. Много олиа включително слънчогледово олио, царевично или соево олио също съдържат витамин Е. 


по материали от интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар