четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Етерично масло от лимон - 15 начина на употреба


Етерично масло от лимон 10 мл
на Пранаром
Нашите предци са използвали лимоните заради лечебните им свойства в продължение на векове и са документирали ползите за здравето ни внимателно. Затова знаем, че древните египтяни пиели сок от лимон, за да изчистят тялото си от токсини и отрови.

Днес науката доказва, че египтяните са били прави - лимоните имат силни антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. Лимоните укрепват имунната система, помагат на храносмилането и спомагат за детоксикацията и пречистването на черния дроб.

Лимоните са бойните коне в борбата с токсините като стимулират имунната система и се борят с инфекциите. Съдържат лимонена киселина, калций, магнезий, витамин С и биофлавоноиди. Най-лесният начин да се възползваме от всички прекрасни ползи на лимона е като използваме щедро етерично масло от лимон в живота си.

Етеричното масло от лимон е лесно достъпно чрез онлайн магазини и в аптеките, а най-хубавото е, че трудно се разваля и можете да го използвате дълго време. Има още една съществена полза – качественото сертифицирано био етерично лимоново масло е евтино – 10 мл бутилка е около 10-12 лева в зависимост от производителя. В една такава 10 мл бутилка има 200 капки етерично масло, което може да ви стигне за няколко месеца, като  имате предвид, че понякога ви е достатъчна само една капка от маслото.

За какво можете да използвате етерично масло от лимон?

Тук ще споменем само 15 от най-популярните начини на употреба на етеричното масло от лимон.

Внимание: Преди да закупите етерично масло се уверете, че то е безопасно за поглъщане, ако го използвате за перорална употреба (при някой от начините изброени по-долу)!
Проверете етикета на маслото, неговите сертификати и за какво е подходящо: перорална употреба, масаж, инхалация, аромалампа.
Етерично масло от лимон, 10 мл
на Таоазис
 • Използвайте го против кашлица, настинки. Разтрийте няколко капки лимоново масло върху гърдите и/или шията, когато се почувствате зле. Не забравяйте да разтворите етеричното масло в базов носител и тогава да го прилагате върху кожата. Лимоновото масло е силно фототоксично.  Можете също така да го използвате в дифузерна арома лампа при дихателни пробреми.
 • Добавете 2-3 капки лимоново масло в горещият си чай, като предварително го разтворите в мед или захар. То ще ви помогне при болки в гърлото.
 • Имате гъбички по ноктите ? Нанесете няколко капки лимоново масло на засегнатите нокти по няколко пъти на ден.
 • Чувставете се безпокойни? Вместо да тичате веднага при вашия практикуващ лекар опитайте да вдишате аромата на лимоново масло редовно. Нанесете капка лимоново масло (разтворено в базов носител) зад ушите си и на китките си. Вдишайте дълбоко аромата. Това е чудесен начин да повдигнете настроението си и да успокоите безпокойството си. Добавете няколко капки лимоново масло в хубава гореща вана.
 • Добавяйте капка лимоново масло на вашата четка за зъби поне веднъж в седмицата. След това нанесете пастата за зъби, която ползвате. Така устата ви ще се чувства по-свежа и четката за зъби ще бъде без микроби.
 • Алергии или сенна хрема? Нанесете капка етерично масло от лимон (разтворено в базов носител) зад ухото или дори под носа 2-3 пъти на ден в борбата със сезонните алергии. Ако лимонената миризма ви е прекалено силна или имате чувствително обоняние, нанесете маслото на ходилата си. Масажирайте.
 • Поставете 4 капки лимоново масло в около 200 мл топла вода в бутилка с капачка с винт. Разклатете много добре. Използвайте за гаргара при лош дъх, афти и други заболявания в устата.
 • Лимоновото етерично масло ще освежи вашето пране. Добавете няколко капки към неутрален домашен сапун за пране, който можете да настържете и да ползвате като перилен препарат, за да придаде на прането ви приятен аромат. Ако капнете няколко капки етерично масло от лимон в празния барабан на вашата пералня и изберете програма изплакване, етеричното масло от лимон ще отнеме мухлясалата миризма на барабана и ще прочисти от микроби каналите на пералнята.
 • Използвайте лимоновото масло като обезмаслител. Лесно се справя с калта и мръсотията и ще острани остатъци от лепила. Използвайте мека кърпа, върху която да капнете етеричното масло.
 • Направете си мощен естествен мебело-чистител. Изберете празна и чиста (неупотребявана) спрей бутилка. Смесете равни части бял оцет с вода. Добавете 5 капки лимоново масло. Разклатете добре. Използвайте сместта за почистване на всички ваши плотове, мивки, баня. Този „препарат“ ще убие микробите и ще остави приятен и свеж аромат. Добре е да използвате стъклена тъмна бутилка, за да се запазят по-дълго свойствата на етеричното масло.
 • Добавете няколко капки лимоново масло в половин кафеена чаша чист хубав зехтин (сусамовото масло е със много слаб аромат), за да си направите хубав и естествен лак за полиране на дървени мебели. Внимание: Тествайте първо върху малка повърхност! Всяко дърво е различно.
 • Ако искате да полирате вашите съдове от неръждаема стомана, можете да използвате лимоново масло разредено в малко вода.
 • Добавете капка от лимоновото масло в съдомиялната си машина и пуснете на функция изплакване.
 • Направете си освежаваща домашна лимонада. Смесете две капки лимоново масло с две супени лъжици мед и 2 чаши вода. Регулирайте вкусът на лимонадата по ваше желание.
 • Използвайте в кулинарията, дозирайте умерено и според вкуса ви в ежедневните гозби, които приготвяте за семействои приятели. За повече информация за употреба на етеричните масла в кулинарията, прочетете и другите материали от нашия сайт или посетете нашя онлайн магазин www.ekokpoint-online.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар