понеделник, 20 януари 2014 г.

Да използваме пресни или сухи подправки? Или етерични масла?


свежи подправки
Защо въобще трябва да си задаваме тези въпроси?! Иначе отговорът е: от всички, когато и където е подходящо.
Струва си да опитате как ще се чувстват вашите сетива, когато използвате етерични масла заедно или вместо сухите и пресни подправки.

Първо може да пробвате да заместите подправка с етерично масло в познато и често приготвяно от вас ястие. Така ще усетите най-отчетливо силата и влиянието на аромата.

Етерично масло от розмарин цинеол, 10 мл.
Пранаром
Внимателно подхождайте към „силните“ етерични масла като напр. босилек, лайм, розмарин.
След това комбинирайте етеричното масло със суха подправка в друга гозба. Тогава е добре да стриете сухата подправка и количеството й да е с ¼ повече от това, което слагате обикновено. Така ще се балансират ароматите, защото етеричните масла имат по-силен аромат от сухите подправки и надделяват.

После може да съчетаете етерично масло с пресна/сурова подправка в трето ястие. Имайте предвид, че пресната/сурова подправка, като например магданоз или джоджен, могат да неутрализират част от аромата на етричното масло. Затова е добре да добавите почти ½ по-малко количество от суровата подправка, в сравнение с това, което слагате обикновено.

Етерично масло от канела, 10 мл.
Пранаром
Ето и няколко ценни дозировки:
  • Сокът от 1 лимон, портокал или мандарина може да бъде заменен с 8-10 капки еквивалентно етерично масло.
  • 1 супена лъжица сух розмарин, мащерка или джинджифил може да бъде заменен с 1-2 капки от неговото етерично масло.
  • Когато дозирате етерично масло от подправка равна на по-малко от 1 чаена лъжичка, използвайте клечка за зъби. Потопете върха й в етеричното масло и това, което се е „захванало“ по нея употребете в рецептата. Този метод е подходящ при по-силни етерични масла като канела, карамфил, джинджифил, розмарин, мента, лимонена трева
И е важно да повторим: Винаги започвайте с 1 капка етерично масло и увеличавайте с по 1 капка концентрацията, докато постигнете желания аромат.

Етеричните масла за кулинарията можете да намерите на www.ekokpoint-online.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар