четвъртък, 9 януари 2014 г.

7 знака как да познаем, че аргановото ни масло е чисто


Чисто арганово масло от Terre dÖc
В последно време маслото от Арган набира все по-голяма популярност. Редица продукти в интернет и магазините претендират да са "Чисто арганово масло". За съжаление не всички са.

Дори и да си закупите масло от Арган от неговата родина Мароко не трябва да се успокоявате, че то е автентично и чисто. Производството и добива на арганово масло е трудоемък процес, който отнема време и струва пари. Много производители прибягват до разреждане на маслото, за да увеличат неговото количество, което автоматично сваля от опаковката надписа „Чист“ и прави маслото фалшиво.

Ето защо открихме няколко начина, по които да откриете дали маслото, което купувате като „чисто“, е всъщност такова.

1. Съставките
Списъкът със съставките, който задължително е изписан на опаковката, трябва да бъде много кратък. Или трябва да пише 100% масло от Арган или 100% Argania Spinosa Kernel Oil. Ако има изписана и друга съставка, значи маслото е разредено или фалшифицирано.

2. Бутилката
Арганови адки
Бъдете предпазливи, ако маслото от Арган се продава в пластмасова бутилка. Пластмасата влошава качествата и структурните характеристики на маслото. Повечето производители не биха поставили течното си злато в нищо друго освен тъмно оцветена стъклена бутилка (кехлибарен или кобалтово син цвят). Други производители използват алуминиеви контейнери/бутилки, което също е допустимо. На тъмно се запазват най-добрите свойства на маслото. Това е й най-добрият начин да го съхраните – далеч от пряка слънчева светлина.

3. Цената
Много е трудно да се добие арганово масло. Тъй като се добива на ръка, то има изключително висока себестойност на добива. Ето защо няма евтино чисто арганово масло, което да намерите за 10 лв/50 мл. Вероятно в тази бутилка това е обикновено растително масло.

Арганово масло за готвене
4. Ароматът
Избягвайте да купувате арганово масло със силна натрапчива миризма. Веротно вече е развалено. Знаете, че има различни видове арганово масло – за кулинария, за ароматерапия. Аргановото масло за кулинарна употреба има приятен, ароматен и всусен мирис (приисква ви се да го изядете). Това е така, тъй като за този вид кулинарни нужди ядките първо са били изпечени и след това е било добито маслото.

При аргановото масло за ароматерапия етеричното масло се извлича от сурови ядки.

Ако аргановото масло няма абсолютно никакъв аромат, трябва да ви светне алармената лампичка. Това масло или е изцяло фалшиво или най-малкото е разредено, или използвантото масло е пуснато през процес на „обезмирисяване“, за да не го познаете. Аргановото масло добито през пролетта и лятото трябва да има най-малкото слаб аромат, а това добито през есента и зимата естествен дълбок аромат. Трябва да ви мирише „вкусно“. Някой хора определят аромата като аромат на пуканки. Знайте, че аромата варира от партида до партида.

Плантация от арганови дървета
5. Структурата
Чистото арганово масло трябва да има гладка и копринена структура. След намазване върху кожата не трябва да я чувствате мазна, лепкава или водниста. Не трябва да ви сърби или да получите кожни проблеми. Напротив, за някой кожни заболявания аргановото масло има успокояващ ефект.

6. Утайката
Аргановото масло за кулинарна употреба има малка утайка на дъното на бутилката и изглежда малко "мътно". Маслото има бледожълт цвят.

7. Тест
Винаги искайте тестова бутилка и проверете чистотата по точки от 1-6. Ако и една от 6-те точки се провали, просто не рискувайте.

Желаем ви успех с този уникален продукт.

Чисто арганово масло от серията Арган-Мароко на Terre dÓc можете да намерите в нашия електонен магазин www.ekokpoint-online.com

Аргановите продукти от серията Арган-Мароко на марката Terre dÓc са със сертификати EcoCert, OrganicBIO.

Няма коментари:

Публикуване на коментар