понеделник, 23 септември 2013 г.

Етеричните масла и интериораСтудентска изследователска практика на Еко КПойнт тм: 
"Нови хранителни технологии - био етерични масла в кулинарията", 
26.08-04.10.2013 г., гр. Пловдив, 
студенти от Университет по Хранителни Технологии

  Визитка:  Десислав Трампов
  Специалност: Анализ и контрол на хранителните технологии
  Факултет: Технологичен факултет
  Учебно заведение: Университет по Хранителни Технологии
  Курс: първи
  Умения: дизайн, програмиране, машинопис
  
  Ментор на практиката:  Радостина Шишманова, Еко КПойнт
  Академичен наставник:  доц. Георги Бекяров, УХТ
  
Статия: 
„Етеричните масла и интериора”

Етеричните масла придават благоухание и естетика на вашия интериор у дома. 
Съвременният човек прекарва голяма част от времето си в интериора, затова е важно тази среда да бъда максимално уютна и комфортна. Ежедневно всеки от нас е изложен на не малко количество стрес и затова е хубаво да си създаваме повече положителни емоции, с чиято помощ бързо да се справяме с него и да се чувстваме добре.

Растенията в стаята са много добър фактор, който ограничава стреса и създава една приятна и ненатоварваща атмосфера. Още по-силно е влиянието на тези от тях, които излъчват аромат. Доказано е, че етеричните масла се борят с бактериите, пречистват и освежават въздуха в помещението. Ефектът им върху човешкият организъм е тонизиращ и зареждащ. Нежните ухания са способни да ни накарат да се усмихнем, да мечтаем и да се пренесем далеч отвъд пределите на стайното пространство. Преди да започнем с конкретни примери, трябва да споменем, че е препоръчително силно ароматните растения да се намират в съседно помещение, а не в стаята, в която работим или спим, тъй като ароматът може да предизвика главоболие.

Любовта до голяма степен е свързана с обонянието и ароматите.
Всеки човек има свой собствен мирис и благодарение на това, което излъчва нашето тяло, ние привличаме или отблъскваме хората, с които се срещаме. Индивидуалният мирис се влияе от много фактори – това, което приемаме вътрешно, като храна, алкохол, цигари; от нашето емоционално и душевно състояние; и разбира се, от ароматите, които ползваме ежедневно.

Уханието на рози е истински парфюм на любовта. Древните гърци вярвали, че розовият храст е поникнал от морската пяна, в която се е родила богинята на красотата и любовта – Афродита. От там и розовото масло е едно от маслата известни като афродизиаци. Розовото масло и розовата вода съдържат химическото съединение фенилетиламин, което се произвежда при първите трепети на влюбване. Историята разказва, че Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца и се къпела с розова вода, а нейната сила да привлича се криела в разнасящите се около нея благоухания. Използвайте щедро аромата на рози, ако искате да привлечете вашия любим.
Започнете с храната – ароматизирайте напитките или десерта с екстракт от рози. Декорирайте интериора с купи, пълни с розова вода, в която плуват нежни листенца от рози. Напръскайте завесите и мебелите с розова вода. И разбира се, не забравяйте няколко капки розово масло зад ушите. Нежното, сладко ухание на рози ще ви накара да се чувствате като истинска кралица на любовта.

Друг известен афродизиак е жасмина. Жасминът е едно от най-деликатните растения
Неговият аромат е също толкова нежен, фин, но изключително съблазнителен и примамлив. Не случайно се слави с двойнствена природа – неговият аромат успокоява, премахва тъгата и отнема от напрежението, но в същото време е способен да повдигне мощни вълни на възбуда. Комбинацията от масла от роза и жасмин е силно разтърсваща сетивата и една от основните в парфюмните композиции. Неговият потенциал се разкрива кога се използва загатнато. Можете да си направите жасминова вода, като в голяма бутилка с вода добавите 2-3 капки масло от жасмин. След като разклатите хубаво, можете да освежите вашия интериор с жасминовата вода или да облеете косата си с нея. Добавяйте няколко капки и когато си вземате вана, топлината и влажността ще разкрият пълната същност на жасминовия аромат. Като допълнение към романтичната вечер можете да поднесете жасминов чай – зелен китайски чай, ароматизиран със сушени жасминови цветчета.

Доверете се на вашия вътрешен глас и нека той определи вашия аромата на любовта. Интуицията ще ви подскаже кое ухание най-добре ще допълни вашия индивидуален мирис, така че да се чувствате хармонично и да изглеждате привлекателно. Използвайте само чисти етерични масла с гарантирано качество, за да може максимално да използвате силата им. Помнете, че природата е нашия дом, а нейните аромати наши приятели. Обичайте себе си и всичко, което ви заобикаля и нека любовта е винаги с вас.

Източници:
Изготвено от: Десислав Трампов
Еко КПойнт практикант

Няма коментари:

Публикуване на коментар