петък, 20 септември 2013 г.

Етеричните масла и цветовете


Студентска изследователска практика на Еко КПойнт тм: 
"Нови хранителни технологии - био етерични масла в кулинарията", 
26.08-04.10.2013 г., гр. Пловдив, 
студенти от Университет по Хранителни Технологии

  Визитка:  Михаела Димитрова
  Специалност: Технология на виното и пивото
  Факултет: Технологичен факултет
  Учебно заведение: Университет по Хранителни Технологии
  Курс: трети
  Умения: творческа натура, участие в творчески дейности,
  умения в търговията, работа с хора, работа в екип, отговорност
  
  Ментор на практиката:  Радостина Шишманова, Еко КПойнт
  Академичен наставник:  доц. Антон Славов, УХТ
  

Статия: 
„Етеричните масла и цветовете”
Етеричните масла, с множеството си лечебни и ароматични свойства, са навлезли в много сфери от нашия живот – медицина, козметика, парфюмерия, кулинария, а също така и в изкуството. При това много по-рано, отколкото си представяте.

Мехнди или Хена е древно изкуство за рисуване на тялото с къна. Основите на това древно изкуство произлизат от Африка и датират от 5000 г. пр.Хр., когато са открити рисунки с къна по ръцете на фараоните. Счита се, че това ще ги предпази от злите сили по пътя им към отвъдния свят. Пo-късно този вид рисуване и оцветяване на тялото с къна се разпространява и трайно заема място в религиозните и културните ритуали и обреди на страните от Ориента и Северна Африка. Къната е пренесена и в Азия, където и до днес Мехнди не е забравен обичай. В Индия се рисуват жени и мъже, като поводът често пъти е различно празненство. Най-често изобразяваните фигури са: лотус, манго, паун и риба. Арабските рисунки Мехнди се характеризират с големи флорални мотиви, украсяващи дланите и стъпалата на жените. Често се използват клечки за зъби като основен инструмент за рисуване. Мехнди-орнаментите от Индия и Пакистан се отличават с изображения на птици и тропически растения, характерни за региона - тънки, фини линии, покриващи не само дланите и стъпалата, а и прасците, ръцете до лактите, раменете и гърба. Африканските мотиви са геометрични, ъгловати, изрисувани с по-дебели линии. Тези декорации са отражение на религиозни вярвания и са лесно видими от разстояние. Дизайнът се съчетава с тоалета, ако роклята има даден вид цветя или бродерии, те се рисуват и върху ръцете и краката.

Къната, Lawsonia inermis („henna” или “hina”) носи името на растението, от което се приготвя. Червеният цвят се извлича от листата и клонките на храста, след като се изсушат и се стрият на прах. Към този прах е необходимо да се добави течност, по-добре кисела, като лимонов сок и да се разбърка до получаването на пастообразна смес. Тази смес трябва да престои от 6 до 24 часа, за да може да се освободят цветните съединения от листата на растението. Цветът, които се получава не е толкова силен, затова към къната се добавят  и етерични масла, които са с високо съдържание на монотерпени. Такива са етеричните масла от Евкалипт, Чаено дърво, Лавандула, Кедър, Бор.

Разликата между къната, в която е прибавено етерично масло и тази, в която не е, е удивителна. Цветът може да варира от бледо оранжево (без етерично масло) до тъмно червено и кафеникаво. Тази промяна на цвета се получава само с добавянето на 10 капки етерично масло към сместа за рисуване, която е приготвена с 25 грама прах. Дозирането на киселата среда (течност) не е фиксирана, защото всеки художник с къна сам преценява каква плътност на сместа ще му е най-удобна. Като страничен ефект, освен засилването на цвета, се получава и приятният аромат на избраното от нас етерични масло.

Самото рисуване по кожата изисква време, за да бъде извършено, а също така и време за изсъхване. То може да бъде между 4 и 12 часа, но не по-малко. След това къната се отстранява и върху кожата остава червеникаво оцветяване. В следващите няколко дни то потъмнява. В зависимост от типа на кожата може да стане червен, червеникаво-кафяв или кафеникаво-оранжев. Ефектът от оцветяването се запазва в следващите една или две седмици.

В изкуството все повече навлиза използването на изкуствени материали като част от скулптури, постановки и инсталации. Но защо да не използваме това, което природата ни е дала? В рисуването с къна платното е човешкото тяло, а боите – направени от изцяло растителни материали. Какво по-естествено от това?

Тази традиционна техника за рисуване може да бъде възродена и да навлезе в модерното изкуството. Не е нужно да се използват екзотичните мотиви, с които е известна Мехнди. Методът може да бъде облагороден с нови модели, нови форми и дори рисуването на цяла картина върху човешкото тяло или няколко тела. Представете си красотата на черно-белите картини и снимки пренесена върху кожата на човека.

Не толкова трайно, невъзможно за купуване и окачване на стената вкъщи, но шедьовър, които си струва да видиш и запомниш за цял живот. Комбинация от красота, техника, аромат и всичко това предоставено върху най-естественото художествено платно – човешкото тяло.

Литература:

Изготвено от: Михаела Димитрова
Еко КПойнт практикант

Няма коментари:

Публикуване на коментар