понеделник, 16 септември 2013 г.

Бъдещето без етерично-маслени култури и масла


Студентска изследователска практика на Еко КПойнт тм: 
"Нови хранителни технологии - био етерични масла в кулинарията", 
26.08-04.10.2013 г., гр. Пловдив, 
студенти от Университет по Хранителни Технологии

  Визитка:  Назмие Мехмед
  Специалност: Анализ и контрол на хранителните продукти
  Факултет: Технологичен факултет
  Учебно заведение: Университет по Хранителни Технологии
  Курс: трети
  Умения: бизнес нюх, познания в сферата на мрежовия маркетинг,
  презентационни умения, умения за работа в екип
  
  Ментор на практиката:  Радостина Шишманова, Еко КПойнт
  Академичен наставник:  доц. Георги Бекяров, УХТ
  

Статия: 
„Бъдещето без етерично-маслени култури и масла”
Етерично-маслените култури и извлечените от тях етерични масла са едни от богатствата, с които ни е надарила майката природата. Защо ли са богатство, защото етеричните масла намират широко приложение в различни отрасли от промишлеността и имат уникални свойства и качества. Малко хора са запознати с етеричните масла и чудесните им качества. Тази природна дарба трябва да се популяризира и да се направи достъпна за по-широк кръг от хора, именно по-този начин може да се гарантира бъдеще на етерично-маслените култури и масла. Не искам да представям бъдеще без тях и затова ще опиша какво точно представляват, какви качества притежават и къде се употребяват.

Етеричните масла са продукти от растителен произход, които се излъчват от специални секреторни структури на растенията и представляват сложни смеси от органични съединения.Те са летливи, разтварят се в не полярни разтворители, притежават характерна миризма и дразнят обонянието. Етерични масла, за разлика от използването на думата "масло" не са много мазни. Повечето етерични масла са бистри, но някои масла като пачули, портокал и лимонена трева са тъмно или жълт на цвят.

Етеричните масла съдържат истинската същност на растението, от където е произлязло, те са силно концентрирани. В химично отношение те са сложни смеси от най-различни съединения. В някои масла са установени над 50 компонента. Доказани са над 1000 химични съединения, съдържащи се в етеричните масла. Основните им съставки са терпените. Етеричните масла са уникални природни продукти.Сложният им състав се разгадава с най-съвременни аналитични методи – газова хроматография, масспектроскопия. Смята се, че етеричните масла са част от имунната система на растенията или краен продукт от обмяна на веществата.

В основата на използването на етеричните масла в козметиката и медицината стоят някои от уникалните им свойства:
  • широк антимикробен спектър;
  • бактерицид на действие;
  • фунгициден ефект;
  • антипаразитни свойства;
  • противовъзпалително действие.

Козметични средства наричаме тези, с които се оказва благоприятно въздействие върху човешката кожа-козметични кремове, лосиони, гримове, пасти за зъби. В тях с използването на етеричните масла се търси и намира именно решаване на два момента-ароматизиране и биологична активност. Много широко са използвани боровото и лавандуловото масло в кремове за крака. Етерични масла от роза, лайка, равнец са в състава на хипоалергични кремове. Особено подчертано е използването но етеричните масла в лечебната козметика, където се търси освeн чисто козметичния ефект и лечебното действие, но продуктите нямат характера на медикаменти, независимо, че ефектът им е медицински клинично доказан. Такива са продуктите против акне (масла от хвойна, лимон, лавандула), против бързо стареене на
кожата (лавандула, розмарин, салвия), при възпаления (лавандула, лимон, маточина).

Етеричните масла намират приложение в един сравнително нов лечебен метод-ароматерапията. При него се използват естествени етерични масла, които се въвеждат в организма чрез дихателните пътища (обоняние, вдишване, инхалация) и чрез кожата (масаж, вана, компрес). Терминът ароматерапия е създаден от френския химик Рене -Морис, който е изследвал етеричните масла като потенциални съставки на козметични продукти. Днес ароматерапията е развита в целия свят. На практика това е метод за премахване на определени симптоми. Етеричните масла влизат в организма и съставките на маслата попадат непроменени, така както са в природата.

На фона на всички тези благоприятни качества на етерично-маслените култури и масла върху органима, може да се каже, че бъдещето без тези култури и маслата им, е немислимо. Няма как да отричаме всички тези качества на това природно богатство – етерично масло.

Използвани източници:
http://www.beautifuleveryday.info и лични разсъждения

Няма коментари:

Публикуване на коментар