петък, 9 август 2013 г.

Codonopsis Root – Кодонопсис


Codonopsis Lanceolata
Кодонопсис е една от най-известните и широко използвани китайски билки. Действието на билката е леко и без странични ефекти. Тя е превъзходен тоник за енергията Чи. Укрепва далака и функциите на белия дроб, така че Чи се възстановява и подкрепя производството на телесни течности. Кодонопсис е отличен тоник за кръвта и основен стимулант на имунната система. 
Смята се, че има действие подобно на това на женшена, но е по-меко. Често се използва като заместител на женшена във формули, които действително изискват женшен, особено когато целта на формулата е да подсилва далака и функциите на белия дроб.  
Качеството му да „произвежда“ кръв го прави особено подходящ за хора, които са с отслабнали жизнени сили поради болест. Кодонопсис е изключително ефективен при облекчаване на хронична умора. Много жени го използват за „възобновяване“ на кръвта, а китайците смятат, че е подходяща билка за кърмещи майки, която подпомага производството на кърма. 

Codonopsis Convolvulacea
Кодонопсис е подходяща билка за деца, укрепва организма, влияе положително върху храносмилателната, дихателната и имунната система.  

Кодонопсис е богата на имуностимулиращи полизахариди, които доказано са полезни за имунната система на хора страдащи от рак. Освен това проявява защитни функции и е ефективна при защитата на пациенти лекувани с лъчева терапия против рак. Кодонопсис има интерферон-индуцираща активност, която може да бъде от голяма полза в условия на имунен дефицит, включително ХИВ инфекция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар