петък, 30 август 2013 г.

Етерично масло от Розмарин - универсално масло в кулинарията


Етеричното масло от розмарин е бърз и лесен начин да наситите храната си с богати на аромат растителни нотки. Бъдете внимателни - една капка етерично масло от розмарин е еквивалентно на една препълнена супена лъжица прясно нарязана билка.

Етеричното масло от розмарин е универсален "ароматизатор" и можете да го използвате както в солени, така и в сладки ястия. Можете да добавите капка етерично масло от розмарин в 500 мл. бутилка олио и да овкусявате салати и маринати за агнешко. Използва се също така "крехки" ястия, бисквити със сирене или дори в пчелен мед. Сладолед с розмарин е най-отпускащия десерт през лятото.

Предлагаме ви рецепта за печено пиле с етерично масло от розмарин

Продукти: 
  • 1 бр. охладено пиле
  • сол, черен и червен пипер на вкус
  • олио за намазване
  • 1 глава кромид лук
  • етерично масло от розмарин
Приготвяне:

Изчистете и измийте пилето. Овкусете го със солта и черния пипер. "Напиперете" пилето с червения пипер, за да се получи хрупкава коричка. Поставете разполовената глава лук във вътрешността на пилето. В отделна купа смесете олиото с 3 капки етерично масло от розмарин и внимателно намажете цялото пиле. Печете във фурна на 180 градуса около 2 часа и половина или до готовност в зависимост от големината на пилето. Тъй като етеричното масло е силно летливо и при печене може да се изпари, след като пилето е опечено и леко охладено, можете да го намажете отново с вече приготвеното олио с масло от розмарин преди поднасяне.

Повече информация за етеричните масла за кулинария, техния произход, състав и въздействие, можете да прочетете на www.ekokpoint-online.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар