сряда, 21 август 2013 г.

Бразилски орех – вкусна и здравословна храна и не само...


Бразилският орех е един от най-полезните продукти, който широко се използва в приготвянето на здравословни и полезни ястия.

Най-важната употреба на бразилския орех е използването му в диетичната кухня. Употребата на бразилския орех понижава нивата на холестерола в кръвта, благодарение на високото си съдържание на полиненаситени мастни киселини. Той има способността да влияе на теглото ни, като го връща към нормалното. Нормализира нивата на кръвната захар, подмладява клетките и тъканите, поради наличието на антиоксиданти.

Нервност и раздразнителност може също да бъде разсеяна с редовна употреба на тези ядки. По този начин се намалява стреса от ежедневието. Човек става по-работоспособен, весел и щастлив. Децата, които ядат една ядка в ден растат жизнерадостни и здрави. Ядките са идеалната храна за сърцето.

Как да се консумира бразилския орех? Сурови, печени (със сол или захар), в салати, предястия, сосове, топли и студени ястия, използва се като подправка - заради леко пикантния им вкус и аромат. Той често се използва в сладкарската промишленост: с тях се пече хляб, бисквити, кексове, кифли, добавя се към бонбони и шоколад. В Бразилия и Америка е традиция да се приготвя вкусен сладкиш за Коледа с бразилски орех. Бразилският орех може да бъде като лека закуска, подправен както със сол, така и със захар.
Бразилският орех се препоръчва да се използва от хора, които са боледували дълго, за да се възстановят силата и апетита им и да укрепят имунната си система.

Интересен факт е, че бразилският орех не губи своите полезни свойства поне 2 години, дори когато се съхраняват без черупки. И поради тази причина, са много удобна храна за  хора, които пътуват много. Достатъчно е да имате една шепа ядки в чантата си и сте екипирани с питателна храна за няколко дни. Ако в допълнение хапвате пресни плодове и зеленчуци, не е необходимо да се притеснявате за здравето на тялото и бодростта на ума си.

Когато си купите бразилски орех с черупката, стръскайте ги. Ядките не трябва да дрънчат в черупките. Това означава, че ядката е суха и негодна за консумация. Белени орехи трябва да се плътни, хрупкави и тежки: леките и сухи ядки не са пресни.

Белените бразилски орехи могат да се съхраняват на хладно място или в хладилник, в запечатан плик, за да не абсорбират други миризми.

Удивително е, че маслото от бразилски орех е подходящ не само за консумация от човека. Елитни часовникари смятат, че това масло е най-доброто за смазване на часовници. То помага часовниковия механизъм да функционира безпроблемно за години напред. Художниците също използват свойствата на това масло. Те създават на базата на това масло прекрасни бои, които не губят цвета си в продължение на стотици години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар