петък, 2 август 2013 г.

Астрагалус - Клинавиче


Astragalus membranaceus
Чува ли ли сте за Астрагалус? Едва ли! А трябва!
Според съвременните ботаници и учени, Астрагалус е признат за една от най-мощните билки-имунностимулант.
Астрагалус е била позната и използвана преди повече от 2000 години, за да се засилят защитните функции на организма като цяло. Източните народи смятат, че Астрагалус укрепва мускулите и подобрява метаболитните функции.

Казва се, че Астрагалус се използва, за да тонизира енергията на Защитното Чи. Чи е енергията, която циркулира само под кожата и в мускулите. Защитното Чи е енергия Ян.
Защитно Чи циркулира в подкожната тъкан, осигурява гъвкавост на плътта и адаптивна енергия на кожата. Тази функция е от съществено значение за живота.
Важен ефект на Астрагалус е в способността му да подсили енергията Чи, която поддържа човека изправен и запазва позицията на органите в битката им с гравитацията. Астрагалус подобрява функцията на кожата да се пребори с токсините. Астрагалус има леко диуретично действие и помага за облекчаване на прекомерно изпотяване. Тя е полезна за лечение на леко разтройство, хронична диария и хронични или повтарящи се настинки. Ако настинката продължи прекалено дълго, може да предизвика обща умора, която да се превърне в хронична. Има съдоразширяващ ефект, добър сърдечно-съдов тоник, диуретик и лаксатив е.

Astragalus cottonii 
Доказано е,  че Астрагалус увеличава броя на стволовите клетки в мозъка и лимфните тъкани. Според изследователи от Университета на Тексаския Медицински център, „Астрагалусът е в състояние напълно да възстанови функцията на увредените имунни клетки при раково болните”. Установено било и, че екстрактът убива бактериите и понижава нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Според китайски учени „билката е в състояние да предпази черния дроб от абсорбцията на токсични химикали”. Също така се съобщава, че „билката подобрява функцията на лявата камера на сърцето след прекаран инфаркт, което теоретично се свързва с антиоксидантния ефект на билката”.

Astragalus glycyphyllos 
Доказано е, че Астрагалус стимулира подвижността на сперматозоидите.
Според древните китайски лечители, добре е на ден да приемате отвара от 10-15 гр сурова билка. Количеството корен се вари за 4-5 мин, след което течността се прецежда добре и се пие на 2 или 3 приема. Може да се приема и като тинктура – по 3-5 мл тинктура три пъти на ден.


Трябва да се употребява с повишено внимание или да се избягва, ако приемате антикоагуланти, антиагреганти или антитромботични агенти. Добре би било да използвате билката след консултация и под наблюдение на квалифициран специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар