сряда, 19 юни 2013 г.

Когато душата боледува, тялото – също или Етерични масла при психосоматични нарушения


Терминът "психосоматично" идва от две гръцки думи, „пси” – „душа” и „сома” – „тяло” Терминът се използва за описание на физическите симптоми, които са пряк резултат от някакво умствено или емоционално състояние.

Психосоматичните проблеми не са въображаеми, както не са и психични заболявания. Физическите промени в тези случаи са съвсем реални и могат да се проявят под различни форми (болки в гърба, загуба на глас, главоболие, гадене, колити, язви и дори временна парализа). Някои форми на затруднено дишане, екзема и други алергични реакции могат също попаднат в тази категория. Въпреки че затрудненото дишане или алергия  по-често настъпват в резултат на външни фактори, днес често се случва човек да получи алергична реакция към даден алерген в резултат на стрес. При изследване се оказва, че в състояние на спокойствие, човекът не реагира на същия алерген.

Етерично масло от
нероли 2%, 10 мл.
Действието на етеричните масла би могло да подпомогне овладяването на психосоматичните проблеми, тъй като етеричните масла работят на много нива.
От една страна могат да намалят физически симптоми, в същото време оказват ненатрапчиво и безкомпромисно влияние върху психичните и емоционални фактори, които причиняват тези симптоми. Тъй като повечето от етеричните масла имат дълбоко релаксиращ ефект, може да се създадат условия, при които причините за физическото неразположение да бъдат „разбити”. Ароматерапията облекчава физическия дискомфорт, който сам по себе си е достатъчно условие, за да спре човек да се чувства силно обезпокоен. Намаляване на безпокойство, на свой ред, ще спомогне за намаляване на физическо проявление на симптомите.

Ето няколко примера.
Етеричното масло от нероли помага при гадене и диария в случаите, когато те са причинени от стрес.
Етерично масло от
лайка, 5 мл.

Етеричните масла от лайка и маточина влияят много добре при алергични кожни реакции, в резултат на депресия, стрес, негативни преживявания. Те имат активни релаксиращ и антидепресант ефект.

Етеричното масло от роза добре влияе на емоции и в същото време е едно от най-добрите масла при проблеми, свързани с менструация, менопауза и женската репродуктивна система като цяло.

Етерично масло от роза 2%
10 мл.
При избора на етерични масла за премахване на физическите симптоми трябва да се ръководим от техните свойства, особено от тези влияят не само на физическото, но и на емоционално ниво.
Консултирайте се с квалифицирани специалисти. Правете тест за поносимост към етеричното масло, когато за първи път го използвате.

Нека ароматите подпомагат здравето, доброто ви настроение и устремът ви за добри дела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар