петък, 14 юни 2013 г.

Кое "сваля самолета" или Известни анафродизиаци


Едва ли често срещате думата "анафродизиак". Какво значи тя?

Анафродизиак (anaphrodisiacs) е вещество, което, за разлика от афродизиака, стопира или възпрепятства сексуалното влечение и поведение. Подобен ефект имат лекарствата за понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, успокоителни, никотин, алкохол в големи количества.

В кулинарията има много анафродизиаци.
Знаете ли ги?
Е, освен храните, които не харесвате или за които имате неприятни спомени или асоциации.

Анафродизиак е цикорията. Тя е много полезна за организма, има успокояващ ефект върху нервната система. Освен това, намалява холестерола и нивото на кръвната захар, подобрява обмяната на веществата. Освобождава организма от радиоактивни и други опасни вещества и увеличава защитните сили на тялото ни. Но не и желанието за интимност.

Може би не подозирате, но марулята съдържа вещество, което помага заспиването и дълбокия сън. Това се отнася и за овесената каша или овесените ядки. Те релаксират и оказват благоприятен ефект върху настроението. Но не предполагат запомнящи се еротични преживявания.

И на въпроса – кои етерични масла могат да "свалят самолета"?
Биоетерично масло
от мента, 5 мл.
Сред най-известните анафродизиаци са валериан, мента, лавандула, кориандър, естрагон. Това се дължи на техния успокояващ релаксиращ ефект. Така че ако целите еротична възбуда, намалете използването им в ястията или за ароматизиране на помещенията.  

Интересувайте се и наблюдавайте как ви действат храните и подправките. Може при вас да има други интересни ефекти, когато ги консумирате. Споделете, дори да е по-пиперливо или ароматно, или просто приятно.

Разширявайте вашия вкусов опит. Познаването на свойствата на продуктите, помага да ги използвате, за да готвите здравословно и да живеете по-дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар