четвъртък, 16 май 2013 г.

Етерични масла за професионалисти (полезно за лекари и зъболекари)


Колко пъти сме отлагали ходенето на зъболекар или лекар, докато не стане твърде наложително?! Доста пъти, нали?! И през цялото време се надяваме да не ни заболи в петък вечер. А то точно така се случва. Затова не се колебайте и още днес звъннете да си запазите час за преглед, дори само, за да се уверите, че всичко със здравето и зъбите ви е наред. 
Стискаме ви палци!


Днес ще предложим три добри практики на колегите лекари и зъболекари за използването на етеричните масла. Интересен факт е, че във Франция ароматерапевтичното лечение се покрива от медицинските застраховки. И като професионалисти, преминаваме направо на въпроса.

Първа добра практика:
От Германия
Биоетерично масло
от мандарина, 10 мл.
Според данни за медицинските училища, в Германия бъдещите акушери задължително изучават ароматерапия. По проучване направено в края на 90-те години на ХХ век, етеричните масла по време на раждане маслата успокояват емоционално родилката, засилват контракциите и дезинфекцират въздуха в помещението. Установено е, че повече от 65% от жените, раждали с помощта на етерични масла се възстановяват по-бързо. Когато в родилно отделение се използвали етеричните масла от лавандула, салвия скларея, мента, евкалипт, лайка, тамян, жасмин, роза, лимон и мандарина, се установило, че над 70% от родилките не искали да използват и не използвали други обезболяващи. 

Втора добра практика:
От Австрия
Биоетерично масло
от портокал, 10 мл.
Услугите по профилактиката и зъболечението отнемат както доста време, така и финансии. Естествено и напрежението ни отивайки на зъболекар се отразява на намаляването прага на физическата ни устойчивост на билка. С други думи, колко повече ни е страх и сме под напрежение от предстоящата процедура, толкова повече има ме усещането, че ни боли. Установено е, че ароматизирането на стоматологични кабинети с мента и евкалипт, субективно и обективно намалява болката на пациента. Най-голям ефект за психическото успокояване на пациентите в стоматологични и лекарски кабинети се оказало, че имат ароматите от етеричните масла от портокал, лимон и иланг-иланг.

Трета добра практика:
От Япония
Биоетерично масло
от лавандула, 5 мл.
В началото на ХХI век в Япония са направени изследвания за влиянието на ароматите върху съня на човека. Освен лавандулата, много добри резултати и успокояващ ефект „показала” хвойната. Въведено е производство на матраци и легла, напоени с аромата на хвойна като едно от най-подходящите сънотворни средства.

И нещо интересно в областта на медицината, свързано с ароматите.
Известната и много престижна Нобелова награда за медицина за 2004 година е връчена на Ричард Аксел и Линда Бък. Те откриват, че разпознаване и запомняне на около 10 000 различни миризми, е „продукт на работата” на около 1000 различни гени на обонянието или на 3% от всички наши гени. За сравнение всеки човек има само 4 гена на зрението. Внушително откритие, нали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар