четвъртък, 23 май 2013 г.

Аромати и тревожност


Тревожността е един от големите проблеми на съвременната действителност. Той се разглежда с особено внимание поради трудните и постоянно променящи се социални условия, в които сме поставени в днешно време. Според психологът Р. Мей тревожността е “най-значителната психологическа характеристика на съвременната цивилизация”.
Днес са известни резултатите от много експериментални изследвания по този проблем, но въпреки това не съществува достатъчна яснота за понятието тревожност. Някои учени го отъждествяват със стреса или го считат за един от неговите видове.
Ние приемаме, че тревожността се появява първо при наличие на стресори (хора или събития), и второ при отсъствие на условия за задоволяване на биологични или психосоциални ни потребности.
Според колегите от cognitive-therapy.org „Тревожни разстройства са група проблеми, които се характеризират с чувство на емоционално напрежение, несигурност и общо безпокойство. Често се съпровождат от телесни оплаквания като сърцебиене, учестено дишане, мускулно напрежение, треперене и др. Когато тревожността стане непрекъснато, непреодолимо състояние, което нарушава социалното функциониране на личността и качеството на живот се изисква терапевтична намеса.”

Аромакомпозиция
Дълбок сън за деца,
10 мл.
Тъй като тревожността е свързана с психологическо състояние на човека, прилагането на ароматерапевтични методи за намаляване на симптомите и преодоляването й е адекватно.

В аромакомпозициите, предложени по-долу, използвайте качествени етерични масла. За повече информация как да сте сигурни, че са такива, тук.  Съставите показани по-долу, може да помогне за преодоляване на смущения. Следвайте всички мерки за безопасност, и най-важното, не забравяйте, че ароматерапията не трябва да се използва вместо лечение, предписано от лекар. Консултирайте се с квалифициран ароматерапевт или медицинско лице преди да започнете употреба на дадено етерично масло или аромакомпозиция. (тест за поносимост)


Аромакомпозиция 1
Аромакомпозиция 2
Аромакомпозиция 3
Аромакомпозиция 4
3 капки от сандалово дърво
2 капки бергамот
2 капки бергамот
2 капки от градински чай
1 капка тамян

3 капки лавандула
2 капки от градински чай
1 капка лавандула
2 капки мандарина
1 капка ветивер

лампа TaoWell Novo
Най-разпространеният начин за използване на аромакомпозициите е в аромалампа.

За да улесните употребата на аромакомпозицията, в тъмно стъклено шишенце сложете капките от етеричните масла, като увеличите броя им, така че да се получи количество разно на 20 мл (т.е. умножете по 4 всяко количество капки от аромакомпозицията и получения дозирайте в шишенцето). Много добре смесете чрез разклащане. Сложете брой капки в аромалампа, според инструкциите на производителя.

Аромакомпозициите може да бъдат използвани и за масаж, в аромавани, но за това използване е необходимо предварителна консултация с квалифициран ароматерапевт или медицинско лице.

Вярваме, че ароматите да лекуват не само симптоми, а и да хармонизират цялата ни личност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар