понеделник, 20 май 2013 г.

Аюрведа и етеричните масла


Аюрведа има повече от пет хиляди години история и e основа за всички известни направлениs в източната медицина.
Целта на Аюрведа е постигане на здраве чрез създаване на равновесие и хармония: на физиологично ниво, свобода при изразяване на емоциите, хармония в мислите, внимание към заобикалящата ни среда и духовно развитие. Това е цялостна система от знания, опираща се на най-простите методи на лечение, които не изискват използването на високи технологии и скъпа техника.

На базисното ниво на лечение, пациентите самостоятелно с помощта на режим на хранене и начин на живот, ръководейки се от познаването на своя тип метаболизъм, да постигне положителни резултати, т.е. да запази своето здраве.

Според аюрведическата теория, всичко съществуващо е съставено от пет елемента: земя, огън, вода, въздух и ефир. Тези елементи се комбинират и образуват три динамични сили, три форми на взаимодействие. Във всяко живо същество съществуват трите доши - Вата, Питта и Капха. Това е основна жизнена сила или "биологични сокове". Те са в постоянно движение, видоизменят се и се уравновесяват една друга. Без тяхното движение и обмен на енергия, животът би бил невъзможен.

Всеки човек се ражда със свойстено само на него отношението на доши. Във връзка с промяната на климата или местоживеенето, промяна на времето, възрастови промени, промяна в хранителните навици и начина на живот, индивидуалният баланс на доши може да се наруши.

Трите доши са силите, които непрекъснато "работят", за да се поддържат функциите на всички части на тялото.
  • Вата е центрирана в мозъка, белия дроб, стомаха, кръвоносната и нервната система, но в най-голяма концентрация е в дебелото черво.
  • Основният център на концентрацията на Питта са тънките черва, черния дроб, сърцето, очите и кожата.
  • Основният център на концентрация на Капха са гърдите, стомаха, устата, главата и ставите.
  • Дебалансирането на доши, предизвиква заболявания, свързани с тези центрове.
Аюрведа дава ясни насоки за използването на етеричните масла за възстановяване на дисбаланса на доши.

Класификация на етеричните масла според Аюрведа
Първо:
Биоетерично масло
от лавандула, 5 мл.
Според Аюрведа, всяко етерично масло, в зависимост от химичния си състав, оказва върху тялото затоплящ/загряващ или охлаждащ ефект. Например, етерично масло от лайка – охлажда, етерично масло от лавандулово масло е неутрално, а етерично масло от мащерка – загрява.

Тази класификация (затоплящ/загряващ – охлаждащ ефект), напълно отговаря и на научните изследвания на западната наука.
  • Електрическият заряд на "охлаждащите" етерични масла е отрицателен т.е. в атомите, от които се състоят те, има излишни електрони, който "изтеглят топлината" от тялото.
  • Електрическият заряд на "загряващите" етерични масла е положителен т.е. в атомите, от които се състоят те, недостигат електрони, който "повишават топлината" в тялото.
Второ:
Според Аюрведа, всяко етерично масло се класифицира като сужо и влажно
Влажните етерични масла притежават висока електрическа полярност и добра могат да се смесват с вода (напр. етеричните масла от роза, здравец). Сухите етерични масла притежават слаба електрическо полярност и не се смесват с вода (напр. етеричните масла от бор, цитруси). Неутралните етерични масла са от лавандула, градински чай, савия, босилек, анасон.

При дисбаланс на Вата, Питта и Капха
Биоетерично масло
от канела, 5 мл.
  • Ако е блокирана Вата трябва да използват «загряващи» етерични масла. Например "загряващите" етерични масла от кориандър, канела, смирна, сандалово дърво, копър, салвия подобряват обмяната на веществата, отстраняват натрупване на токсини и се пречистват кръвта.
  • Когато Питта има нарушен баланс трябва да използват "охлаждащи" етерични масла. Например "охлаждащите" етерични масла от маточина, мента, лайка намалява висока телесна температура, премахват усещане за парене и възпаление на кожата.
  • Нарушения в Капха трябва да бъдат лекувани със "загряващи" сухи етерични масла. Например "загряващите" етерични масла от кориандър, канела, хвойна, копър действат много добре като диуретици.
В заключение, Аюрведа осигурява ясни препоръки относно прилагането на етеричните масла като се отчитат индивидуалните физиологически характеристики на всеки човек и неговото здравословно състояние към момента. Аюрведа показва връзката между материята и духа, между тялото и духа. И етеричните масла като едно от средствата за балансирането им в човешкия живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар