вторник, 13 октомври 2015 г.

Етерични масла в необичайна употреба


Предполагам повечето от вас свързват етеричните масла с ароматерапия, козметика и парфюми. От известно време вече и с кулинарията. Запитахме се кои са другите сфери на нашия живот, в който може да намерят приложение етеричните масла. 
Днес ние само ще нахвърлим 3 интересни и полезни идеи.

Първа идея:
При „нашественици”:
Затопля се времето и различните летящи и пълзящи животинки се активизират. Ароматът на босилек от древни времена се е използвал за пропъждане на мухи, а комарите определено стоят далеч от места, които миришат на лимонена трева. Хлебарките избягват аромата на евкалипт. Мравките не обичат миризмата на мента, по което си приличат с мишките. Можете да поставите няколко капки етерично масло от мента върху памучно парче и да го поставите, където сте видели мравки или мишки.

„Нашественик”
Етерично масло

„Нашественик”
Етерично масло
мухи

мравки
комари

хлебарки



мишки

Биоетерично масло
от лимонена трева, 10 мл.
Втора идея:
Срещу „миризми-вампири”
Вчера беше вашият ден. Гости, подаръци, хапване, пийване и най-вероятно доста фасове. Проветряването и чистия въздух са най-добрите помощници за вашия дом. Но все пак кат затворите прозорците и пак продължава да се усеща „онзи дъх” на пълен пепелник. А сценарият може и да е друг. Обожавате пържена риба. Имате добър аспиратор над печката. Но след кулинарното ви приключение с тигана, миризмата сякаш се е просмукала навсякъде. Първа и спешна етерична помощ е насреща! 
В аромалампа или на гипсова аромафигурка капнете някоя от следните комбинации:
  • 2 капки етерично масло от лавандула и 3 капки етерично масло от лимон;
  • 2 капки етерично масло от канела и 2 капки етерично масло от розмарин;
  • 3 капки етерично масло от портокал и 2 капки етерично масло от чаено дърво. 

„Миризми-вампири”
Етерично масло
цигарен дим
3 капки портокал и 2 капки чаено дърво
пържено/готвено
2 капки канела и 2 капки розмарин
застояло
2 капки лавандула и 3 капки лимон

Идея трета:
В упор на опасните „космати и студенокръвни”
Биоетерично масло
от мента, 5 мл.
Решили сте да попътувате. За релакс или по работа. Естествено, че се ваксинирате срещу местни болести и зарази. Но има и разни малки опасни животинки, които могат да ви причинят неудобства. Според колегите от Аромарелакс „Чаеното дърво се използва при ухапване от фуниевиден паяк, лавандулата - от черен паяк вдовец”. Ние потърсихме малко по-надълбоко информация. Има 1100 вида паяци правещи фуниевидни мрежи (семейство Agelenidae) установени в света. В Европа те са 180 вида, а в Централна Европа - 30. Най-опасният от семейство Agelenidae е дървесният фуниевиден мрежов паяк, известен под името „атракс”. Неговата родина е Австралия. Доказан факт е, че отровата му не влияе на всички животни. Ако заек бъде инжектиран с голямо количество от отровата му ще оцелее. А малка доза ще бъде смъртоносна за човека. Паяците атракс достигат дължина между 1 и 5 см. Имат огромни за размерите си зъби, с които могат да хапят дори през нокът на ръката.
Според древните индийци маслото от пачули се използва с успех при ухапване от змии.

Опасните „космати и студенокръвни”
Етерично масло
фуниевиден паяк (атракс)
черен паяк вдовец
змии

Какъв е изводът?
Създателят, Природата и животът като цяло са помислили много преди нас как да се пазим и поддържаме здрави. Ние сме забравили за тези истински „лекарства”. Време е да си ги припомним и да заживеем в хармония с природата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар