понеделник, 13 май 2013 г.

Ароматна закуска – за здраве, тонус и красота


Колко от вас закусват? Колко от вашите близки закусват сутрин?

Според статистиката за 2012 година 18% от децата на възраст между 6 и 14 години отиват сутрин на училище най-малко веднъж седмично без да са закусили, а 6% от тях никога не закусват вкъщи в учебните дни. 
Защо ли? Бързаме или трудно избираме какво да закусим?
Установено е, че са необходими само 15 минути сутрин, за да направите на детето си балансираща и питателна закуска. Заслужава си да „жертвате” тези 15 минути и да създадете един полезен навик, за да се чувстват децата ви енергични през целия ден.

Нека споделя с вас нашия скромен опит като родители на 3 деца за закуската. Когато най-голямата ни дъщеря тръгна на училище, сутрин настъпваше „лека” суматоха какво да яде. Децата ходили на детска ясла и градина имат добрия навик да закусват добре сутрин. Така е и с нашите деца. И така след първата катастрофална по отношение на закусването седмица, седнахме всички заедно на масата и направихме сутрешно меню. (Което по-късно бе допълнено и с вечерно такова, което мнооого улесни нас като родители да не се чудим какво да готвим всеки ден). Менюто ни се сменя и за всеки учебен срок е различно. И така вече доста учени години.

Ще ви предложим няколко неща, които можете да сготвите бързо за закуска само 10-15 минути сутрин.

Традиционна закуска
1. Перфектна закуска: овесени ядки
Изисква 7 минути и са чудесна възможност за всеки бюджет и всеки вкус.
Овкусете с мед, добавете плодове и ядките, и децата ви ще получат енергия за целия ден!
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към меда етерично масло от лимон или мандарина. За една порция (200-250 гр): количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

Биоетерично масло
от портокал, 10 мл.
2. Гурме закуска: прясно изцеден сок с малко мед и купичка ядки и сушени плодове
Изисква 5 минути и са добра възможност за тези, които трудно се събуждат.
Тази закуска ще подсили и събуди децата.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към меда етерично масло от лайм или портокал. За една порция (200-250 гр): количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

3. Закуска за мързеливци: сандвичи или препечени филийки с конфитюр
Изисква 10 минути, особено ако добавите ароматен чай с мед или питателно какао.
Тази закуска е добра възможност да освежите и активирате децата.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към меда или какаото етерично масло от портокал или мандарина. За една порция (200-250 гр): количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

Биоетерично масло
от бергамот, 5 мл.
4. Жълто-бяла закуска: бъркани яйца или омлет или яйца на очи
Изисква 12 минути и е бърза и питателна закуска.
Може да бъде приготвена със сирене, гъби, домати или обявете "ден на изобретяването на нови ястия с яйца" и децата сами ще ви подскажат с какво да приготвите закуската.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към зехтина етерично масло от джинджифил или бергамот. В една ч.л. зехтин: количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

5. Закуска за хармонично начало: зеленчукови и плодови коктейли
Изисква 15 минути и със сигурност гарантира полезна за тялото и духа закуска.
Почти всеки плод и зеленчук можете да използвате за тази закуска, особено когато са ви любими.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към мед или агаве сироп етерично масло от портокал или мандарина. За една порция (200-250 гр): количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

Екстракт от
роза, 10 мл.
6. Закуска за неделя: палачинки или гофрети
Изисква повече минути, но децата, и не само те, много ги обичат, особено с конфитюр, сирене или мед.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към меда етерично масло от роза или лимон. В една ч.л. мед: количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

7. Закуска за красота и бодрост: плодова салата с мляко/сметана
Изисква 15 минути и предполага хармония и вкус в едно.
Нарязвате на филийки всички налични плодове (ябълки, банани, ягоди, круши, киви и т.н.) и изсипвате върху тях кисело мляко или сметана. Спокойно за калориите! Нали няма всяка сутрин да се глезите така.
АромаКулинарен съвет: Може да добавите към млякото/сметаната етерично масло от роза или лавандула. В една ч.л. мед: количеството етерично масло, което се е задържало на върха на клечка за зъби.

Вкусна и тонизираща закуска за вас и децата ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар