сряда, 24 април 2013 г.

Еко КПойнт на гости на ПГХТТ, гр. Пловдив - кулинарни и познавателни резултати


Здравейте, приятели,

Имаме удоволствието да представим снимките от Празника на специалността „Контрол на качеството и безопасност на храните и напитките”, която се изучава в Професионална Гимназия по Хранителни Технологии и Техника, гр. Пловдив.  Откликнахме на сърдечната покана на Главен учител инж. Донка Николова, създател на тази специалност в гимназията, за да запознаем учениците с ролята на етеричните масла в кулинарията, тяхното окачествяване и употреба чрез Работилница "АромаКулинарно - качество и технологии при готвенето с етерични масла". 

Участие в работилницата взеха ученици от ХI клас на ПГХТТ, които имаха възможност да комбинират практически различни етерични масла в салати и плодови коктейли.

Учениците бяха разделени на три отбора, всеки от които трябваше да приготви по една зелена салата, плодов десерт и освежително питие с етерични масла, предварително зададени от нас като композиции.Ето отборите и композициите:

Отбор 1 трябваше за 15 минути да сътвори зеленчуково изкушение с биоетеричен дресинг от:
  • 100 мл. зехтин
  • 2 капки 100% биоетерично масло от бергамот
  • 6 капки 100% биоетерично масло от лимон
  • 2 капки 100% биоетерично масло от лавандулаОтбор 2 трябваше за 15 минути да сътвори плодово изкушение с биоетеричен дресинг от:

Отбор 3 трябваше за 15 минути да сътвори 2 бр. коктейлно изкушение с биоетерични масла и екстракти от:
и 
На този линк "Празник и АромаРаботилница в ПГХТТ, гр. Пловдив - 18 април 2013" можете да разгледате снимките, оставите коментари, да ги свалите или споделите с приятели.

Ще завършим с призива на гимназистите от тържеството им: „Не забравяйте – „Човек е това, с което се храни”. Храната не само може да ни достави наслада, но също може да ни помогне да се чувстваме по-жизнени, по-здрави, по-толерантни и по-енергични”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар