понеделник, 8 април 2013 г.

Розмаринът – за манджа и за памет


Древните гърци и римляните, след египтяните, вярвали, че розмаринът (Rosmarinus officinalis) символизира любовта и смъртта. По време на чума те изгаряли розмарин на обществени места и носили венец от растението около вратовете си, за да избегнат заразяване.

Този ароматен храст е висок около метър и цъфти с нежни сини цветове. Етеричното масло има подчертано топъл дървесен аромат и се получава чрез парна дестилация от листата и цветовете му.
Розмариновото масло е добър стимулант, който оказва благоприятен ефект върху паметта и кръвообращението. Помага при главоболие, бронхит, изгаряния, косопад, пърхот, метеоризъм, диария и затлъстяване.

Биоетерично масло
от розмарин, 10 мл.
Капка масло от розмарин върху носна кърпа може да облекчи умората и да ви отърве от главоболието. Масажът с биоетеричното масло активира лимфната система. То задължително трябва да бъде разтворено в базово масло и трябва да се използва в малки дози. Прекаляването с него може да предизвика конвулсии и припадъци, подобни на епилептичните. 

Не може да се прилага в първата половина на бременността и при хипертоници (високо кръвно налягане).

През 2011 година вследствие на научни изследвания, британски учени са установили, че ароматът на розмарин подобрява мозъчната дейност и повишава настроението.

Кисело зеле с мариновани краставички
овкусени с етерично масло от розмарин
Така че овкусявайте деня и ястията си с розмарин и по-усмихнато ще минават дори мрачните и дъждовни дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар