четвъртък, 11 април 2013 г.

Кулинарна употреба на бразилския орех


За маслото от бразилски орех

От бразилския орех се произвежда масло, което се използва в традиционната медицина като успокояващо и овлажняващо кожата средство за масаж. То има жълт цвят и приятен сладък вкус и мирис. Освен това то се използва в готвенето, ароматерапията, фармацевтичната и козметичната промишленост.

В какъв вид можем да намерим бразилския орех на пазара

Бразилският орех най-често може да се намери в насипно състояние, като очистена от черупката ядка, в повечето случаи сурова. Предлага се и печена и осолена.
Когато купувате бразилски орех обърнете внимание на външния й вид – трябва да е кафява, с тук там обелена кора, по която да се вижда бяла или светло жълта месеста ядка. Избягвайте да купувате сбръчкани и повредени бразилски орехи, тъй като те могат да бъдат заразени с гъбички.

Как да съхранявате бразилския орех

Тъй като бразилският орех е с високо съдържание на полиненаситени мазнини, той е доста нетраен. Ядките могат бързо да гранясат, ако са оставени на въздуха, при висока влажност и на слънчева светлина. Ето защо е най-добре да се съхраняват в черупката.
Почистените бразилски орехи трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. В хладилника те могат да престоят до три месеца, а във фризер - до шест месеца. 

Кулинарна употреба

Бразилските орехи могат:
  • да се консумират като самостоятелно ястие, могат да бъдат леко препечени, подсолени или подсладени;
  • да се използват в приготвянето на сладкиши, пудинги, десерти, плодови торти, шоколадови бонбони и закуски;
  • да се добавят към зеленчукови и плодови салати;
  • да се добавят към супи със зеленчуци, която да заменят успешно месото в тях;
  • да се използва като дресинг за салата.
Бразилски орех в козметиката

Най-голямо разпространение на бразилския орех, след кулинарията е в козметиката. Той съдържа много голямо количество витамин Е, който е полезен за кожата. Има отличен овлажняващ и лечебен ефект при лечение на различни кожни заболявания и изгаряния. Маслото се използва в продукти за грижа за косата. Можете в домашни условия да дообогатите вашата козметика като прибавите към нея масло от бразилски орех около 10% от общата маса на козметичния продукт (например в 100 мл балсам за коса, може да добавите 10 мл масло от бразилски орех). С особено внимание да се използва от хора с доказана алергия към ядки.
Интересно приложение на маслото е в производството на бои и смазочно масло за часовници.

Възможни проблеми при използване на бразилския орех

Алергична реакция към бразилски орехи
Алергия към бразилските орехи, както и другите ядки се появява при някои чувствителни хора. Симптомите могат да варират от сърбеж до тежки симптоми, като например недостиг на въздух, болки в корема, повръщане и диария. Подобни реакции могат да са резултат и от употребата и на някои други ядки и плодове като например манго, кашу, шам фъстък. Хората, които имат доказана алергия към ядки трябва да се отнася с повишено внимание и към бразилските орехи.

Високо съдържание на селен в бразилския орех

Прекомерната консумация на бразилски орехи може да доведе до отравяне със селен. Симптомите могат да бъдат тежки и включват гадене, повръщане, неприятна миризма от устата, емоционални разстройства. В дългосрочен план може да се развие кариес, алопеция (косопад), нервни разстройства, дерматити. Поради това се препоръчва да се използва не повече от 10-20 грама бразилски орех на ден, което е около 2-4 ядки от ореха.

По материали от Интернет - еморехи.рф и nutrition-and-you.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар