сряда, 10 април 2013 г.

Бразилският орех - полезни свойства


Местообитание на бразилския орех

В горите на Амазонка растат уникални растителни видове, като бразилския орех, плодовете Acai и много други. Амазонските аборигени от незапомнени времена са запознати с тези полезни ядки, които осигуряват много по-необходимите протеини, мазнини и други хранителни вещества, необходими за човешкия организъм.
От ботаническа гледна точка на бразилския орех принадлежи към семейството Lecythidaceae, от рода Bertholletia. Научно му наименование е Bertholletia exce. Бразилският орех е известен още като крем-орех или бразилски кестен.

Дървото бразилски орех расте в заблатени водни площи в тропиците на в Бразилия, Гвиана, Перу, Боливия, Венецуела, Колумбия, Перу. То е едно от най-високите дървета в тропическите дъждовни гори. Достига на височина до 50 метра и живее около 500 до 700/1000 години.
За един сезон , дървото дава до 300 плодове, подобни на кокосови орехи. Плодовете достигат годност за ядене около 14 месеца след опрашването.

Плодът на това дърво е с необичайна форма. Той прилича на кутия с диаметър от 15 см и тегло от 2,5 кг. Узрелите плодове падат от дървета, като обикновено остават здрави.
Вътре плода има от 10 до 25 ядки. Всяка ядка е затворена в собствена тъмно кафява черупка и тежи около 5 грама. Ядката има бяла вътрешност и е сладка на вкус.
Бразилският орех се отглежда и като култивирано растение, но добивът от дивите им братовчеди са далеч по-голям, защото те се опрашват от огромно количество диви пчели.
Въпреки че се нарича бразилски орех, основен износител на ядката е Боливия.

Полезните свойства на бразилския орех
Бразилският орех е с високо съдържание на калории, съдържа много витамини, антиоксиданти и минерали. Не е чудно, защо те са толкова популярни сред местното население на Амазонка.
100 грама бразилски орехи съдържат около 656 калории. Бразилските орехи са особено богати на моно-ненаситени мастни киселини като палмитолеинова киселина (16:1) и олеинова киселина (18:1), които спомагат за намаляване на нивото на LDL ("лошия" холестерол) и увеличение на HDL ("добрия холестерол") в кръвта. Установено е, че средиземноморската диета, която е богата на мононенаситени мастни киселини, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и намалява риска от инсулт.

Бразилският орех съдържа изключително високи нива на селен. 100 грама бразилски орехи съдържат около 1917 микрограма селен, който е 2739% от препоръчителната дневна доза! Това е най-богатият естествен източник на селен. Селенът е важен за антиоксидантната защита на организма. Само един или два бразилски орехи на ден осигуряват достатъчно селен, който може да помогне за предотвратяване на исхемична болест на сърцето, цироза и рак.

Бразилските орехи са добър източник на витамин Е. Той е мощен мастно-разтворим антиоксидант, необходим, за да се запази целостта на клетъчните мембрани на лигавиците и кожата и да я предпазва от вредните свободните радикали.
Подобно на бадемите и кедровите ядки, бразилският орех не съдържа глутен и е един от най-популярните съставки в диетата с ниско съдържание на глутен. Това е една добра алтернатива за хора с хранителни алергии към пшеница и цьолиакия (заболяване на автоимунната система: имунната система напада собствените клетки на тялото).

Бразилският орех е отличен източник на витамин В1 (тиамин), което е важно в процесите на клетъчния метаболизъм.
Наличието на мед в бразилския орех помага за предотвратяване на анемия и слаби кости (остеопороза). Манганът е важен ко-фактор, подпомагащ произвеждането на антиоксидантни ензими.

По материали от Интернет - еморехи.рф и nutrition-and-you.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар