вторник, 19 март 2013 г.

Хъркането - здравен проблем - част IСигурно поне веднъж в живота си не сте успявали да заспите, защото някой до вас или в съседната стая хърка. Да, това е проблем не само за вас. Хъркащия също "се мъчи", макар вие да си мислите, че той е спал цяла вечер, а вие не сте мигнали.

Ето малко информация за използването на етерични масла за намаляване и премахване на хъркането. 

Не забравяйте, че ако искате да използвате ароматерапия или непознати за вас и неизползвани от вас до момента етерични масла, но имате някакви здравословни проблеми или приемате лекарства, трябва да потърсите съвет от лекар или от квалифициран ароматерапевт.

Доказано е, че хъркането е възможно да е свързано с голямо напрежение, на което сте подложени, първо пробвайте в продължение на 10-12 дни да използвате етерични масла за снемане на стреса. Например да вземете ароматна вана или ароматизиране на дома ви с аромалампа, в която да има етерични масла от здравец, роза и жасмин. Ако това не намали хъркането, то ще има ефект на отпускане и по-лесно възприемане на етеричните масла, чиито аромати ще "атакуват" директно хъркането.

В ароматерапията рецептите трябва да се индивидуализират. Имайте предвид, че трябва да се опитате една рецепта, за най-малко 2-3 седмици ежедневно, за да се гарантира, че тя работи или не във вашия случай. Ако в рамките на месец няма подобрение, то съставът на етерични масла e по-добре да се промени.

Така, етерични масла, които може да използвате в аромалампа или в ароматна възглавничка против хъркане:
Лавандула, 5 мл.
Лавандула: Това етерично масло е удачно, тъй като премахва напрежението и има отпускащ ефект.


Риган, 5 мл.
Риган: Това етерично масло помага при дихателни проблеми, за облекчаване на дишането.


Лайка, 5 мл.
Лайка: Това етерично масло е подобно на лавандуловото, но премахва спастичните форми на бронхит, ларингит, ринит, синузит, отит.


Евкалипт, 5 мл.
Евкалипт: Това етерично масло почиства въздуха и прочиства дихателните канали.


Важно е да постоянствате при използването на билки и етерични масла. И със сигурност ефектът ще е удивителен.
Пожелаваме ви здрав и тих сън!

Няма коментари:

Публикуване на коментар