вторник, 5 март 2013 г.

Билколечение и АроматерапияХората постоянно ни питат от кои и какви билки могат да се получат етерични масла. Замислихме се и решихме да „осветлим” разликите между билколечението и ароматерапията с етеричните масла, между билкарите и ароматерапевтите.

Разликата между билколечението и ароматерапията е голяма, въпреки, че общото между тях са именно растенията.

В ароматерапията се използват концентрирани и летливи етерични масла извлечени от различни части на растенията чрез парна или хидродестилация. Хората, които знаят как да използват етеричните масла за терапевтични цели, за вашето здраве и благополучие, се наричат ароматерапевти.
В билколечението се използват пресни или най-често сушени растения. Обикновено това са само листа, стъбла и цъфтежна част, както и някои корени. Най-често се използват целите растения или част от тях като се смилат на прах или се сместват в билкови комбинации, чайове, тинктури, мазила и др. Човек, който знае как да използва тези природни компоненти и го прилага за терапевтични цели, се нарича билколечител.

При билколечението лечебните съставки на растението са разтворени във вода, спирт, растително или животинско масло. Билколечението включва използването на хиляди различни растения, някои от които никога не трябва да се използват едно с друго. Изучаването на билките и използването на растенията за здраве е едва ли не пожизнен курс на обучение. Не случайно истински добрите билколечители с доказаните си рецепти в България се броят на пръсти. Билките са прекрасни, както и изключително различни по своите качества и свойства от етеричните масла.

Не всички растения произвеждат етерични масла или те са в толкова малки количества, че не е рентабилно даже да се опита да се дестилират етеричните масла. Например люлякът, чийто цветове са изключително ароматни, почти не съдържат етерично масло. Има и други цъфтящи растения (прочети ТУК), от които не се произвеждат етерични масла чрез парна дестилация, а само чрез трудоемката процедура, наречена екстракция. Това са редки случаи, тъй като повечето производители не разполагат с време, средства или работна ръка, за да го направят.

В растителното царство има повече от 250 000 растения. От тях около 450 растителни вида, които произвеждат използваеми етерични масла. От тях само около 125-150 могат да се използва в ароматерапията.

Много повече се използват в парфюмерийната индустрия, отколкото някога са били използвани за терапевтични цели.

Етеричните масла са
с висока концентрация и трябва да се използват в разредено състояние в кулинарията. За готвенето с етерични масла има специални правила, които можете да намерите ТУК.

Етеричните масла са
идеално допълнение за поддържане на вашето здраве и благополучие. Помнете, че те са силни и концентрирани. Задължителна е консултацията с ароматерапевт за правилното им и безопасно използване, когато решите да се възползвате от техните терапевтични качества.


Моля, използвайте билките и етеричните масла отговорно и разумно. Това са прекрасни подаръци от Природата. Нека ги използваме мъдро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар