понеделник, 25 март 2013 г.

За Ламята Спаска и Змей Горянин или Как да регулираме силата на огнения си езикСпоред глобалната търсачка, гневът е една от 8-те основни емоции (заедно с радост, страх, тъга, любов, изненада и презрение), който човек изпитва. В християнството той се счита за един от седемте смъртни гряха. Негов антипод, противоположност е смирението. Пак според християнството основната причина за гнева е високомерието, отношението с хората като с нисши същества. Гневът може да варира от слабо раздразнение до силна ярост. 

Физиологическите прояви, които усещаме като се гневим са: учестено сърцебиене, трудно и учестено дишане, усещаме, че кръв приижда в главата ни (повишава се кръвното ни налягане), както някакъв прилив на енергия (това е заради повишено ниво на адреналин и норадреналин в кръвта).
Чрез тялото си ние много ясно изразяваме гнева си – било със специфични мимики и жестове,  с не съвсем цензурни думи или агресивни действия.
Зададох въпрос на 10-годишната си дъщеря, кога се изпитва гняв. Тя простичко ми отговори: "Когато играят нечестно с мен!" 

Ето още един поглед върху гнева. Според психолозите, гневът е първична, естествена емоционална реакция на човека, когато без основание и причина се "влиза" в неговата територия. Според тях, той има съществено значение за оцеляването и самосъхранението.
Има много техники и програми за справяне с гнева. Припомнете си статията ни: Музика за Ароматерапия.
Искаме да ви обогатим с още една. Техника, която неагресивно и незабелязано ще успокои емоциите и релаксира тялото. Моля, при употреба на етеричните масла спазвайте правилата за тяхното използване. 
Най-достъпния и ненатрапчив начин да си "доставите" полезните и желани от вас аромати са арома-лампите или фигурките от естествени материали (гипс, дърво, памук). Използвайте ги спокойно и с удоволствие.
За да намалите емоционалните изблици и гнева може да ползвате следващите няколко комбинации от етерични масла.

Аромакомпозиция "Ефирен бриз"
  • 1 капка етерично масло от розово масло
  • 3 капки етерично масло от портокал
  • 1 капка етерично масло от ветивер
Аромакомпозиция "Желание"
Аромакомпозиция "Слънчев лъч"
Аромакомпозиция "Залез край езерото"
Изберете една от аромакомпозициите, представени по-горе.
Подгответе общо 20 капки на композицията в тъмно стъклено шишенце. Разбъркайте добре преди употреба. Добавяйте по 2-3 капки от композицията в арома-лампата или както е указано от производителя на арома-лампата. Когато ползвате фигурките от естествени материали (гипс, дърво, памук), трябва да капвате по 1-2 капки от композицията през около 3-4 часа.

Нека има повече разбиране и емпатия в отношенията ни с другите. Нали помните, че в основата на всяко поведение, стои едно добро намерение. Да се опитаме да го намерим и разберем. Ако не можем да го приемем, то поне ще знаем с какво си имаме работа в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар