събота, 16 март 2013 г.

Аромати и пътуванеАко сте завършили гимназия в началото на 90-те годни на XХ век, сигурно ви звучи много познато репликата: „Човекът е човек, когато е на път!” Дали заради носталгията по младостта или заради интензивните работни пътувания, но ви предлагаме кратка информация как биоетеричните масла могат да ни предпазят и облекчат динамичния ни живот по пътищата „в страната и в чужбина”.

И така потегляме! Вятърът надува платната на нашия кораб (или самолет, или просто автомобил) по вълните на живота, работата или почивката.

Всяко пътуване, независимо от повода, ни изважда от ежедневието ни (е, тук не става въпрос за стюардесите и моряците). Пътуването може да се превърне в изкуство, което изисква познания, умения и опит.
Познание първо, което трябва да вербализираме и да сме на ясно с него:
Дългите или честите пътувания са свързани с адекватна аклиматизация, необходимост от бързо адаптиране към променящите се условия на околната среда, часовата разлика и новото "ежедневие".
  • Умение първо, което трябва да усвоим:

Да се научим да релаксираме "под команда", т.е. лесно да влизаме в режим на активна почивка, респективно бързо да ставаме работоспособни. Освен техники за релаксация и енергизиране (напр. медитация), добре би ни се отразило да ползваме ароматен медальон и биокозметика с етерични масла от петигрин, бор, маточина, роза, исоп, палисандрово дърво, нероли,лимон, хвойна.
  • Опит първи, който ще придобием и усетим:

Усещането за спокойствие и естествен ритъм на собственото ви тяло и дух, лекота в действията и мислите и свобода от страхове.

Но това е само началото. Превзехте първото стъпало. Следващите стъпки са пред вас.

Познание второ, което трябва да вербализираме и да сме на ясно с него:
Всяко пътуване изисква промяна в привичните ежедневни движения. Това означава, че позата/позите, която заемате докато пътувате в кола, влак, самолет или кораб, обстановката и атмосферата в затвореното превозно средство, може да предизвика увеличение на секрецията на потните и мастните жлези, вялост, ограничено движение и постоянно желание да се разтегнеш, раздвижиш.
  • Умение второ, което трябва да усвоим:

Да се научим на различни дихателни практики, масажни техники (акупресура на точки по ръцете (най-вече), врата и тялото) и микро-гимнастика. За да бъде по-ефективно нашето "раздвижване" и енергизиране, пригответе си предварително следната смес: 

- в 30 гр неутрален биокрем или базово масло (жожоба или слънчогледови семки) добавете по 3 капки от биоетерични масла от майоран, розово дърво, мента и палмароза. По време на пътуването (през около 3-4 часа) може да нанасяте от сместа/крема на ръцете, лицето и шията си.

Една от добрите дихателни практики, който можете да ползвате по време на пътуванията си е следната. Осигурете си аромакомпозиция "Приятно пътуване" или биоетерично масло от петигрин и малкадървена или гипсова фигурка, която ще е удобна за носене. Капнете 2-3 капки от маслото върху фигурката и я поднесете на разстояние 7-10 см от лицето си. Държейки я така, вдишайте и задръжте дъха си и издишайте, като спазвате следното съотношение на времето: 1 – вдишвате, 2-3-4-5 – задържате дъха си, 6-7 – издишвате. Повтаряте дихателната техника поне 5 пъти, но не повече от 12 пъти последователно.
  • Опит втори, който ще придобием и усетим:

Усещането, което ще имате, ще бъде за енергичност и свежест при пристигане в крайната цел на пътуването ни.

И последният съвет (засега), който искаме да ви предложим.

  • Познание трето, което трябва да вербализираме и да сме на ясно с него:

Там, където отивате, със сигурност може да са драстично различни като вкус водата, въздуха и храната. Въпреки, че сме свикнали да купуваме вода в бутилки и да се информираме предварително къде е добре да се храним и отсядаме, нека не забравяме, че сме "на чужда територия".
  • Умение трето, което трябва да усвоим:

Водата: За да се адаптираме по-добре и бързо към новите съставки на чешмяната вода, сипете в съд водата и добавете към нея биоетерично масло от Розово дърво (на всеки 200 гр по 2 капки), интензивно разбъркайте и може спокойно да изплакнете лицето, тялото и косата с тази вода.
Храната: За по-лесно възприемане на новата/местната храна след хранене може да се взема по 1 капка от някое от следните биоетерични масла от: копър, грейпфрут, роза, лайка (при гастрит), канела, индийско орехче, задължително разредено в 1 ч.л. мед или 1ч.ч. мляко.
Въздухът: За да се избегнат неприятни сърдечно-съдови или дихателни реакции, свързани с промяната на въздуха, добре би било да се вдишва аромат от биоетерични масла от хвойна, роза, лимон, здравец.
  • Опит трети, който ще придобием и усетим:

Определено ще може да се насладете на местния колорит във всичките му форми.

Е, това беше. Тръгнахте позитивни, пътувахте приятно, стигнахте навреме, свършихте успешно работата си и сега е време да се прибирате. По обратния път към дома, трябва да повторите стъпките, който описахме до сега.

И естествено имате много впечатления за споделяне. Нека те бъдат приятни винаги. Любимите ви хора ви очакват вкъщи. Споделете ги с тях. И следващия път – вече знаете как пътуването да бъде удоволствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар