петък, 15 март 2013 г.

Музика за АроматерапияДнес хората, които се интересуват и използват ароматерапия, предпочитат здравословния начин на живот. Популярността на ароматерапията се дължи на много фактори, един от които е да помогнем на разбалансираните си тяло и дух да „влязат” във форма, без да ги тровим с медикаменти.

Използването на етерични масла за терапия е само по себе си удоволствие. В продължение на векове, хората са установили, че определени миризми влияят на настроението, емоциите, дори на работоспособността ни. Например, сладките и топли аромати (канела, ванилия) ни напомнят за безгрижно детство, енергизиращите (джинджифил, лимон) – спомени за борби и победи, афродизиаците (роза, иланг-иланг) - за любов и страст.

Присъщо качество на всички етерични масла е или да отпуснат и успокоят човек, или да го активират/възбудят. Ароматерапията, благодарение на такива техники, като арома-лампи, ароматни вани, арома-масажи и др., помага на човек да се освободи от упорити болежки, както и да дари със спокойствие духа си.

Масажите и арома-лампите са само част от средствата на ароматерапията. Има едно, което помага не само да се увеличи влиянието на етеричните масла, но и те да се синхронизират по-добре с тялото и духа на човека – това е музика за ароматерапия.

Известни са композитори, които създават музика специално за ароматерапия, в пълно съответствие на всеки от ароматите, с характерните им ритмични фигури. Предлагаме ви кратък списък с подходяща музика за няколко етерични масла. Техните ритми засилват ефекта на ароматерапевтичните сесии.

Ето някои от тях:

Жасмин
Ароматът на растението жасмин е нежен, деликатен, с лек студено-сладък вкус. В Индия, това растение е известно като „лунната светлина на любовта". Самия цвят и етеричното масло се използва в козметиката.
В Китай, с жасминова вода се промиват изми очите, добавя се в чай и лекарствени тинктури. Етеричното масло от жасмин, съчетано с компоизциите, изброени по-долу повишават настроението, вдъхновяват, активират креативността, предизвикват чувство на любов и еуфория.
Лавандула
Ароматът на растението лавандула е с нотки на свежест и прохлада и има леко горчив вкус. В древна Гърция и Рим е била използвана в парфюмерията и медицината. Ароматът на лавандулата, когато се комбинира с музикална композиция може да направи чудеса, да се помогне при депресия, раздразнение, безсъние, тревожност и меланхолия.
  • A Walk In The Field - (Слушай ТУК)
  • The Smell Of Happiness
  • Purple Touch
  • Remembrance Of Things Past
  • Moonlight River
Лимон
Този плод, роден в Югоизточна Азия, има лек, прохладно-кисел и деликатен аромат. При откриването си като полезен плод, лимонът се е използвал като пестицид, за прогонване на вредители по растенията.
Вече знаем, че етеричното масло от лимон може да облекчи умората, повиши на концентрация при работа, да подобри виталността, паметта и производителността на работа.
  • Country Of Lemon Flower - (Слушай ТУК)
  • Wings Of Heart
  • Wine Of Lemon
  • Loose To Win
  • Picking Up The Lemon Flower
Роза
Ароматът на растението роза е сладък, леко опушен и опияняващ. В Древна Гърция използвали цветето във важни религиозни церемонии.
В Рим розата е била символ на смелост и вярност. Вана с розови листенца или етерично масло от роза, съчетана с музика, ще направи придаде на тялото ви нежност, еластичност и уникален аромат.
Етеричното масло от роза облекчава нервното напрежение, умората, подобряване на паметта, „изтрива” чувствата на ревност и гняв, създава уютна и приятна атмосфера.
Древните китайски лечители отдавна са доказали, че лечението с етерични масла, съчетано с музика, носи на душата и човешкото тяло по-ефективно възстановяване. И днес учените доказват, че музиката, използвана не само в ароматерапията, има и много добър терапевтичен ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар