вторник, 12 март 2013 г.

Сливите – сладки и полезни


Вкусните сливи принадлежат към семейство Розоцветни и рода Prunus, който включва прасковите, нектарините, бадемите и джанката. Научното наименование на плода е Prunus domestica.
Растението може да бъде описано като малко дърво или голям храст и се отглежда добре в САЩ, Европа, Япония и Китай. Отглеждат се много сортове сливи, които се различават по цвят, размер и характеристики. Всеки сорт сливови дървета ражда между месеците май и септември многобройни и почти еднакви по размер плодове.


Всеки плод е с размер около 5-6 см в диаметър и тегло около 50-70 грама. От вътрешната страна месестата част е сочна, когато плодът е узрял, и цветът варира от кремаво жълто през червено до светло синьо или светло-зелено в зависимост от сорта.
В централната си част има твърда черупчеста ядка, която е негодна за консумация.Сливата е сладък плод, с тръпчив вкус и приятен аромат. Най-често срещани сортове сливи са: синята слива, червената джанка и трънката.

Здравни ползи
  • Месестите и сочни сливи са с ниско съдържание на калории (46 калории в 100 грама) и не съдържат наситени мазнини.
  • В сливовите плодове присъстват диетичните фибри, сорбитол и исатин. Те спомагат за регулирането на правилното функциониране на храносмилателната система и облекчават запека.
  • Общата антиоксидантна сила на сливите измерена в зависимост от капацитета на поглъщане на кислородни радикали е 6259 μmol TE/100 гр. Пресните плодове са източник на витамин С, който е мощен естествен антиоксидант. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекции и се бори с възпаленията и вредните свободни радикали.
  • Пресните сливи, особено жълтия сорт Mirabelle е умерен източник на витамин А и бета-каротин. Витамин А е от съществено значение за доброто зрение. Също така подпомага поддържането на здрави лигавици и кожа. Консумирането на пресни плодове, богати на витамин А, предпазват от рак на белия дроб и устната кухина.
  • Сливи са богати на минерали като калий, флуор и желязо. Желязото е необходимо за образуването на червените кръвни клетки. Калият е важен компонент за клетките и телесните течности и контролира сърдечния ритъм и кръвното налягане.
  • Сливите съдържат в умерено количество  витамини от групата В-комплекс като ниацин, витамин B-6 и пантотенова киселина. Тези витамини подпомагат тялото да обработи въглехидратите, протеините и мазнините.
Бране и съхранение


Сливите са на разположение целогодишно, но са най-добри в периода от май до септември. Избягвайте прекалено меките плодове или такива с прорезни рани или натъртвания. Узрелите плодове се поддават на лек натиск и имат сладък аромат.
Леко твърдите зрели сливи могат да се съхраняват на стайна температура, докато узреят. Зрелите сливи могат да се съхраняват в хладилник, но трябва да се темперират на стайна температура преди да бъдат изядени, за да се насладите на богатият им вкус. Сушените сливи могат да се съхраняват на стайна температура продължително време.

Приготвяне и сервиране
Измийте добре сливите под течаща студена вода преди да ги консумирате. Добре е да ядете пресните зрели сливи заедно с кожата.
Нарежете надлъжно плода до ядката и я извадете. Кожата може да бъде отстранена като при ябълките. Кожата обаче осигурява добро съдържание на фибри и съдържа редица антиоксидантни пигменти. Ето защо, просто измиите плодовете и ги изяжте с кожата. Сливите могат да се консумират освен това печени или задушени.

Ето няколко кулинарни съвета

  • Сливовите резени са чудесно допълнение към салати.
  • Плодовете се използват в пай, десерти, конфитюри и желета.
  • Те могат да се използват в различни рецепти - обикновено печени или карамелизирани.
  • Сушените сливи могат да се добавят към кифли, торти, сладоледи и т.н. или да се направят на ошав заедно с други сухи плодове.


Внимание
Сливите съдържат оксалова киселина. Това е естествено вещество, което се открива и в други плодове и зеленчуци. То може да кристализира като оксалатни камъни в пикочните пътища при някои хора. Ето защо, хора, които имат оксалатни камъни на пикочните пътища, е препоръчително да избягват яденето на сливи. Осигурете си по-голям прием на вода, ако ядете сливи, за да поддържате нормално отделяне на урина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар