четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Базови масла (Carrier oils ІІ) - видове и употреба - Част ІІ


От далечни времена се използват ароматните масла като лечебни и козметични средства. Тези масла са получени от цветовете, плодовете, листата, кората или корените на различните полезни растения.

Нека заедно да се запознаем и припомним какво представляват и как влияят базовите масла.Какви са свойствата и употребата на базовите масла, които ви предлагаме?


Базови масла, ml
Съдържа:
Какъв ефект има?
Важно!!!
За определени заболявания, някои от етеричните масла са противопоказни. Преди използване се консултирайте с лекар и/или квалифициран аромаспециалист.
Кайсия 50/1000ml
моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамини и минерали
Кайсиевото масло е подобно на бадемовото, но с малко по-лека консистенция. Подходящо е за всякакъв тип кожа. Добре влияе на чувствителна, суха, възпалена и застаряваща кожа. Добър избор за поддържане на гладка и свежа кожа на лицето.

Арган 50/1000ml
моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамин Е

Аргановоно масло е подходящо за суха кожа. Хидратира в дълбочина и запазва нейната еластичност. Има мощни антиоксидантни свойства. Използва се успешно за лечение на екзема и дерматити. Подходящо за поддържане на сухи и изтощени коси.
Арника 50/1000ml
флавоноиди, полизахариди, фитостероли, каротиноиди, сескитерпенови лактони (хеленалин, дихидрохеленалин), органични киселини,
витамин С
Маслото от арника действа благоприятно върху уморени, болезнени мускули преди или след физическо натоварване/активности. Масажът с масло от арника подобрява кръвообращението и спомага за разнасяне и бързо отшумяване на контузи­ите и успокояване на самите мускули. Хеленалинът и дихидрохеленалинът притежават успокояващи и противовъзпалителни свойства, когато се абсорбират през кожата в организма.

Авокадо 50/1000ml
наситени и мононенаситени мастни киселини, лецитин, мастноразтворими витамини A, E и D
Маслото от авокадо е подходящо за всеки тип кожа, особено добре се понася от чувствителна, дехидратирана и суха кожа. Използва се успешно при застаряващи кожи. Допринася за синтеза на нови колагенови връзки. Полезно е при екземи и рани. Маслото от авокадо е средство за грижа срещу бръчки и след излагане на слънце. Особено подходящо за поддържане на суха коса
Невен
50/1000 ml
флавоноиди, гликозиди, сапонини
Маслото от невен е подходящо като грижа за кожата на цялото тяло. Оказва защита за всяка кожа (предпазва от UV лъчи и запазва влажността на кожата), особено тази на лицето, ръцете и стъпалата при неблагоприятни атмосферни влияния (студ, вятър и слънце). Особено подходяща за чувствителната кожа, която лесно се зачервява.
Действа ефикасно при отоци, за зарастване на рани, при дерматити, екземи, сърбежи.
Маслото от невен се е използва за кожни проблеми, рани, изгаряния и изкълчвания. Антибактериалното и антисептично действие.
Шипка
50/1000ml
Антиоксиданти - флавоноиди, бетакаротени, богато на витамин А, С и Е

Маслото от шипка е много добре средство за регенериране на кожата, поради високото съдържание на гама-линоленова киселина в него. Подходящо при белези и срещу стрии. Употребява се за всякакви кожи, особено суха и чувствителна кожа. Има хидратиращо действие при сухата кожа. Особено подходящо за околоочния контур, предпазва от появата на бръчки. Действа ефективно при изгаряния. Шипковото масло може да се прилага като гореща маслена терапия за чуплива и проблемна коса или да се масажира върху сухи и лющещи се места по кожата или по скалпа.
Жълт кантарион 50/1000ml
хиперицин,
флавони (кверцитрин, квертецин),
дъбилни вещества (хиперфоринът)
Маслото от жълт кантарион има релаксиращ и успокояващ ефект на кожата, както и подобрява настроението и общата душевна кондиция.
Притежава бактерицидни и дезинфекциращи свойства. Действа успокояващо, охлаждащо и болкоуспокояващо. Особено подходящо за облекчаване на спортни травми и наранявания, като кръвоизливи, изкълчвания, натъртвания, разтягане на сухожилията и навяхвания, благоприятства заздравяването на рани.
Повишава чувствителността на кожата към светлина. След употребата му да се избягва интензивното слънчево облъчване или употребата на козметични кремове, които имат висок слънцезащитен фактор.
Вечерна иглика 50/1000ml
полиненаситени мастни киселини (линолеова, олеинова, палметинова и стеаринова)
Маслото от вечерна иглика е отлично средство за суха, чувствителна или склонна към алергии кожа. Облекчава червенина и възпаление на кожата. Маслото от вечерна иглика е подходящо както за застаряващи кожи, така и за младежки тип кожа и състояния на кожата вследствие на хормонални нарушения (акне). Маслото се използва също за грижа за косата.

Част І - прочети тук                            Част ІІІ - прочети тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар