четвъртък, 28 февруари 2013 г.

За първи път ви е да... ползвате чисти етерични маслаЕтеричните масла са природен продукт, който е невъзможно да бъде синтезиран. Дългите години опити на големи изследователски организации доказват това.

Съвременният човек е толкова облъчен с химикали и отровни вещества, че понякога точно наличието на истински натурални продукти може да предизвика нежелани реакции. Това е рядко явление, но трябва да изключим като вариант още преди да започнем да употребяваме конкретно етерично масло за терапия, в кулинарията, в козметиката, за ароматизиране на помещения.

Бихме могли да проявим реакция на две нива – когато го вдишваме и когато го използваме върху кожата си. Възможно е да няма връзка между двете, т.е. да можем свободно и спокойно да го вдишваме, но да проявим кожна реакция. Добре е двата теста да се направят в последователни дни.

Тест за вдишване: На носна кърпа или малка памучна играчка, която ще носите със себе си през деня, капнете 1-2 капки от етеричното масло. В продължение на този ден, през равни периоди от време (напр. на всеки два часа от 9 ч до 17 ч) вдишвайте по 1-2 пъти аромата от носната кърпа или малката памучна играчка. Следете за нетипични реакции в рамките на 24 часа.

Тест за кожно дразнене: В малък стъклен/порцеланов съд сложете 1 капка от етеричното масло и 5 капки базово масло (напр. от жожоба или слънчоглед). Смесете добре. Потопете чист тампон от естествен памук в сместа и нанесете внимателно от вътрешната страна на китката или на сгъвката на лакътя. Следете за нетипични реакции в рамките на 24 часа.

Ако мястото се зачерви, започне да сърби, значи това масло не е подходящо за вас. За да елиминирате тези ефекти, натопете чист тампон от естествен памук в малко чисто растително масло (напр. слънчогледово) и изтрийте маслото. 

Ако след тези два дни нямате раздразнение на очите и в гърлото, кашлица, задух, гадене, сърцебиене, изпотяване, зачервяване, сърбеж на кожата на или около мястото на нанасяне на маслото, значи етеричното масло е подходящо за вас!

И нещо интересно за чистите етерични масла.
Цитрусова градина,
10 мл.
  • Не трябва да се нанасят неразредени етерични масла върху кожата!
  • Изключение е етеричното масло от лавандула, с което могат да се обработват малки повърхности от кожата.
  • Когато ще използвате етерично масло с терапевтична цел, то вие трябва да харесвате мириса му. Ако по мирис не ви допада, то ароматерапевтът ви трябва да го смени с друго, притежаващо подобни свойства.
  • Според специалистите всеки аромат има пирамидална структура:
          - връхна нотка – тя се усеща с главата,
          - средна нотка – тя се усеща със сърцето,
          - базова нотка – тя обединява най-силните ароматни компоненти.
  • Според специалистите всеки аромат има и начин на възприемане като:
          - горещ – този аромат се възприема като активиращ, действен, подобен на действието на Марс и Юпитер (в астрологията),
          - студен – този аромат се възприема като спокоен, обективен, подобен на действието на Сатурн и Меркурий (в астрологията),
          - топъл – този аромат се възприема като действащ в съответствие с индивидуалните изисквания на организма на конкретния човек, подобен на действието на Луна и Венера (в астрологията).

Важно! Доказано е, че липсва привикване към ароматите на клетъчно, тъканно или органно физическо ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар