сряда, 27 февруари 2013 г.

Кое етерично масло е чисто? Как да го разпознаем?


Напоследък все повече познати ни питат: "Кои масла са чисти? То на всички пише 100% натурални?" За съжаление е така. Ето няколко външни и съдържателни признака, които могат да ви ориентират в "натуралността".

Най-напред:
  • Проверете фирмата производител, нейната история и международният й имидж.
  • Обърнете внимание дали стилът във външния вид на опаковката е сдържан.
  • Отбележете дали разфасовките се отличават с единообразие (стъклена опаковка в един цвят от тъмно стъкло с обем 10 или 5 мл). Чистите етерични масла обикновено се предлагат в малки количества.
  • Проверете има ли указани сертификати върху етикета и какви са те (Важно е да знаете, че някои сертифициращи организации допускат доста голям процент наличие добавки!).
  • Етикетът на чистите етерични масла обикновено не съдържа рекламни призиви.
  • Указана ли е цена в съответната валута за единица опаковка/мл.
Казано простичко – бъдете информирани.

След тези първи проверки, обърнете внимание и на следното:
  • На етикета трябва да е изписано латинското наименование на растението, от което е получено етеричното масло.
  • На етикета трябва да е описан състава на етеричното масло. Чистите етеричните масла не са смесени със синтетични съставки, минерални масла, спирт, с други етерични или базови масла или алкохоли. В чистите етеричните масла нищо не е добавено или отстранено от тях.
  • На етикета трябва да е обозначено или да са посочени интернет адрес, физически адрес, телефон..., където може да се намери информация от коя част на растението и покакъв начин е добито етеричното масло. Например от растението горчив портокал се добиват три вида етерични масла: от кората на плода – портокаловото етерично масло, от листата – етеричното масло наречено Петигрин и от цвета – етеричното масло наречено Нероли.
  • На етикета трябва да е оказан срокът на годност и начин на съхранение.
  • На етикета трябва да е оказан начина/ите за ползване (за ароматерапия, в кулинарията, в козметиката, за ароматизиране на помещение...).
  • Чистите етеричните масла трябва да се съхраняват само в плътно затворени тъмно кафяви или тъмно сини стъклени шишета и на прохладно място. Това е с цел да бъдат предпазени от контакт със светлината и кислорода.
Ето, че стигнахме и до трите съдържателни теста за "чистота" на етеричното масло.
  • Най-бързият тест дали едно етерично масло е чисто е да капнете на лист хартия (не гланцирана) една капка от него. Ако след около 2 минути, на хартията е останало мазно петно, значи маслото не е чисто, а има примеси (най-често базово, растително или синтетично масло). Ако на хартията няма петно – значи маслото е чисто.
  • Друг бърз тест е ароматът. Чистото етерично масло може да има силен, но не натрапчив, а ефирен аромат на растението, от което е добито. Ако само с отваряне на шишенцето ви лъхне сладникав и натрапчив аромат, подобен на парфюм, най-вероятно в маслото има синтетични добавки.
  • И не на последно място, цената. Рекламирането на етерични масла като чисти на стойност под 10-18 лв за 5/10 мл е неетично. Нека ви припомним, че за 1 л чисто етерично масло от евкалипт трябва да се наберат 80 кг връхчета от растението, което е около 40 часа труд. А 1л етерично масло от салвия скларея се получава от 335 кг свежи съцветия, откъснати след първата фаза на узряване на семената на растението. Повече по темата, може да прочетете ТУК. При тези данни вече сте наясно, че чистото етерично масло е малко в природата, добива се трудно и има съответната достойна цена. И все пак не абсолютизирайте "висока цена=чисто етерично масло"! В днешния свят търговските марки, марката и/или името струва пари. Не приемайте цената като единствения показател за качество.
И особено важно!
Не съществуват етерични масла от: пъпеш, диня, ягода, малина, къпина, боровинка, киви, манго, домат, краставица, ябълка, круша. Това са растения, който не съдържат етерични масла. Такива "чисти етерични масла" са 100% истинска синтетика.

Вече имате кратък и съдържателен наръчник за чистите етерични масла, каквито са тези на Таоазис. Вярвам, че веднъж усетили истинските им аромати, вече няма да ги объркате. 
Успех!

1 коментар: