неделя, 17 февруари 2013 г.

Използвайте биоетерично масло от портокалКои етерични масла за готвене са на-популярни днес вече и в България? Това са цитрусовите етерични масла, тъй като се свързват най-често с най-употребяваните и лесно откриваеми на пазара от години плодове – лимон, мандарина и портокал. 

Етеричните масла на цитрусите се съдържат в кората и се извличат по механичен път, чрез процес наречен студено пресоване.
Маслото от лимон, мандарина и портокал може да се използва като добавка в напитки, по време на ароматерапевтични сесии или в базови масла за масаж. Важно е да се знае, че концентрацията им в базовите масла трябва да е ниска поради способността им да взаимодействат със слънцето. Етеричните цитрусови масла са изключително популярна съставка в основата за направата на кремове, сапуни и шампоани.

Как действат те?
Етеричните масла имат хранителни свойства. Използвани като съставка в продукт за грижата за косата или кожата, те оказват ободряващо действие. Това е така, защото цитрусовите плодове съдържат високи нива на аскорбинова киселина, която кара кожата на човека да изтръпва и вие се чувствате освежени. Етеричните масла от лимон и лайм също имат изключителен привлекателен и освежаващ аромат. Нашето любимо етерично масло е от портокал.

Защо портокал? 
Биоетерично масло
от портокал, 10 мл. 
Всички етерични масла от цитрусови плодове са здравословни, но това от портокал е може би едно от най-здравословните, стига да е чисто (сертифицирано за биопроизводство и биодинамично производство). Не трябва да се подценява и достъпната му цена. Опаковка от 10 мл., в която има 200 капки етерично масло от портокал, струва 12 лева, а с него можете да овкусите повече от 200 бр. портокалови мъфини.

Консумацията на плодови етерични масла и плодове не бива да се сравнява. И двете са необходими и си имат предимства. Пресните плодове съдържат диетични фибри, които подобряват флората на храносмилателната ви система и могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, дори някои видове рак. Цитрусовите етерични масла много бързо и по-ефикасно повлияват на настроението и духовното състояние на човек. Техния аромат достига автоматично до мозъка и предизвиква състояния на бодрост, оптимизъм и позитивни емоции. Заедно с това, те, маслата, съдържат множество здравословни витамини и минерали, не съдържат мазнини и холестерол.

Има хора, които купуват цитрусови етерични масла, защото не могат да консумират пресни цитрусови плодове, заради тяхното повишено съдържание на киселинност. И тогава смесването или добавянето на няколко капки цитрусово етерично масло в топла напитка, сладко или тестено изделие дава на тези хора полезните вещества, от които имат нужда.
Биоетерично масло
от лимон, 10 мл.

Един от най-силните доводи да си вземете цитрусово етерично масло е, за да набавите така необходимия ни естествен витамин С. Той е мощен антиоксидант, който защитава здравите клетки от вредните свободни радикали (вредни молекули, които могат да повишат риска от някои видове рак). Проучванията показват, че високите нива на витамин C укрепват имунната система и предотвратяват настинки, грип и леки дихателни заболявания.

Опитайте и ще се уверите сами как цитрусовите етерични масла (истинските), ви дават нови сили, виждате по-ярко и спокойно света около вас. Усмихнати и бодри дни J.

Няма коментари:

Публикуване на коментар