събота, 8 декември 2012 г.

Джинджифил


Инфо: 
Джинджифилът (Zingiber, Zinziber) е многогодишно тревисто растение. Родината на джинджифила е Индия. На санскрит е singabera, което означава “рогатия корен". Днес вече се отглежда почти навсякъде по света. Основните му полезни качества са в корена. Маслото от джинджифил е продукт, който често се използва в Аюрведа, тибетската и даоистката медицина. В народната медицина е наричан още "бял корен" или "огнен корен".
  
Арома Кулинарно за джинджифил:
Джинджифилът е особено подходящ за печено свинско месо, кюфтета, печено прасенце, китайски ястия и супи, плодови салати, десерти с круши, ябълки и банани, кексове и суфлета.
Джинджифилът се използва в съчетание с други подправки при приготвянето на: ориз (заедно с естрагон, кардамон, чесън, индийско орехче, червен пипер, магданоз, шафран, майорана, кориандър); местни ястия (заедно с лют и сладък червен пипер, босилек, салвия, розмарин, чубрица, дафинов лист); птиче месо (заедно с чесън, магданоз, черве, бял и черен пипер, къри, индийско орехче, майорана, салвия, розмарин, чубрица, канела); печено агнешко месо (заедно с лавандула, шафран и мента). Джинджифилът е добре да се слага в сладките изделия. Той придава изискан вкус на боб-чорба и картофена супа.