събота, 8 декември 2012 г.

Босилек


Инфо: 
Според ботаниците босилекът се е появил първо в Азия (Индия) и Африка. Като подправка е особено застъпен в италианската, тайландската, виетнамската и лаоската кухни.

Името "босилек" произхожда от гръцки „basilikohn”, което означава „кралски” и се свързва с идеята за благородна и свята билка.


Арома Кулинарно за босилек:
Босилекът е една от най-употребяваните подправки за пици. Той е подходяща подправка за свинско месо, маринати, печено или задушено пиле, плакия от риба, доматена супа, зеленчукови супи, задушени зеленчуци (особено карфиол, задушено кисело зеле), пълнени зеленчуци, спаначените и грахови ястия, доматени ястия, салатни сосове, сметана, зеленчукови салати и зеленчукови пайове. За италиански вкус към ориза се добавя песто и босилек. За приготвяне на гарнитури от спанак се използва следният букет от подправки: чесън, копър, босилек. За кисело зеле се използва в комбинация с подправките: лук, чесън, черен пипер, гъби, червен лют или сладък пипер, майорана, дафинов лист, кимион, индийско орехче, хрян, естрагон. Съотношението на подправките е по ваш вкус.

Босилекът се използва при приготвяне на ястия или гарнитури от картофи като се комбинира с други подправки (лук, целина, черен пипер, кимион, майорана, копър, дафинов лист). За пържени картофи най-подходящи са смесените лук, черен пипер, кимион, майорана и босилек. Подходяща подправка за пилешко като заедно с това е много благотворна при хроничен гастрит и колит. Особено ароматен е за приготвянето на маслена паста при приготвяне на бяла риба. За целта са необходими 1 капка от етеричното масло от босилек, 1 с.л. майонеза, 1 с.л. горчица и 1 с.л. масло. Пастата се намазва върху мариновани рибни филета преди изпичане. Босилекът се използва и при пържена риба.