неделя, 16 декември 2012 г.

Етерични масла в кулинарията


За силно концентрирани масла като босилек, канела, риган, индийско орехче, риган или мащерка - натопи клечка за зъби в шишенцето на етеричното масло и разбъркайте рецептата (обикновено след готвене). Това е отличен начин да ароматизирате храната си. Знаете ли, че само 2 капки етерично масло е еквивалентът на 4 препълнени супени лъжици със сушени билки.
В рецепта за 6-10 души, добавете 1 или 2 капки по-леко етерично масло, като например цитрусови масла на лимон, портокал, мандарина. Разбъркайте в зехтин преди сервиране, така че маслото да не се изпари.


Етеричните масла в рецептите: Добавете етеричното масло преди сервиране. Топлината изпарява част от етеричните масла. Комбинирането на няколко масла като босилек, риган и розмарин при варене ще добави чудесен билков  аромат.
Етеричните масла трябва да се разреждат в чист зехтин, сироп от агаве, бадемово или оризово мляко преди да се сложат в ястията. Като общо правило: разреждайте 1 капка етерично масло в една чаена лъжичка мед, сироп от агаве или в 50 мл зехтин
.

Кои масла са безопасни за готвене?
Правило номер 1: Използвайте само терапевтичен клас етерични масла с доказан сертификат за качество.
Правило номер 2: Прочетете внимателно опаковката на продукта преди да го използвате.
Правило номер 3: Не предозирайте.
Етерични масла за контрол на теглото:
Обонянието е отговорно почти на 90% за нашия вкус. Научните изследвания  доказват, че ако човек вдишва кулинарен аромат под формата на етерично масло редовно през целия ден, особено на гладно, може да потисне желанието си за хранене. Чрез вдишване на аромат от етерично масло шест пъти във всяка ноздра, центърът отговарящ за глада в мозъка изключва. И обратно, ако кулинарния аромат се вдишва само за кратко може да се получи обратен ефект -  да се стимулира апетита.

Не използвайте микровълнова фурна!
Изследванията доказват, че само 2 секунди от микровълновата енергия унищожава всички ензими в храната и променя честотата на храната.
Затоплянето на протеини в микровълнова фурна за 10 или повече минути може да създаде нов, вреден вид протеин. Ако храната се затопля в микровълнова фурна в пластмасови чинии или е в найлонов плик, могат да се отделят пластмасови молекули, които да се окажат в храната ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар