сряда, 12 декември 2012 г.

Етеричните масла в кулинариятаИма много начини да използвате етеричните масла в кухнята. Те ще осигурят на ястията ви мек, изтънчен аромат и вкус, който определено се постига по-лесно и по-бързо с етеричното масло, отколкото със сушени билки и подправки. Така всички ще се насладят на здравословните ползи на използваното масло!

Етеричните масла, използвани в готвенето, са много важни, защото модерните големи търговски производствени методи ограбват нашия дневен хранителен прием на естествени съставки и истинска хранителна стойност, така необходими за човешкото тяло, за енергитизирането ни и поддържане на здравето.


Етеричните масла за кулинарията са четири основни групи - билки, подправки, цитрусови плодове и цветя. Те се използват в супи, маринати, сосове, месни ястия, гювечи, салатни сосове, със зеленчуци, в хляб, торти, бисквити, десерти и чайове.

Етеричните масла са много силни, затова трябва да сте много внимателни с дозирането. Погрешка изсипана шепа сушена мащерка може лесно да бъде изгребана от ястието, докато предозирано етерично масло трудно ще бъде върнато в шишенцето. За подобряването на вкуса на пържени зеленчуци е необходима само една капка етерично масло от босилек или бергамот.

Използването на етерични масла в готвенето помага и на естествения
процес на храносмилане.

Три от предимствата на използването на етерични масла в готвенето са, че те са:-          ценово рентабилни – няколко капки етерично масло от лимон е по-евтино, отколкото килограм лимони;

-          икономични – етеричните масла са 50 пъти по–концентрирани от растението, от което са получени и

-          с по-дълъг срок на годност – при правилно съхранение (в добре затворени стъклени шишенца, на тъмно) етеричните масла могат да бъдат използвани в в продължение на поне 3 години.

При използването в ястия на етерични масла, като правило, то става по-ароматно, отколкото със сурова или суха подправка. По отношение на дозирането напълно достатъчни са 1-2 капки от маслото, за да овкусите цяло едно ястие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар