неделя, 16 декември 2012 г.

Да готвиш с 2 капки етерично масло е по-добре от цяла китка босилек



Етеричните масла могат да се използват в кулинарията, за да получите уникален аромат и вкусно ястие. Разбира се, не отричаме наличието на малките парченца босилек в соса за спагети. Голямата разлика при заместването на сушени подправки с етерични масла е, че ще получите по-наситен аромат и ще усвоите по-пълноценно химическите свойства на подправката. Задължително използвайте само доказани със сертификат етерични масла, които не съдържат разтворители, овкусители или други хранителни добавки. Да готвиш с две капки етерично масло е по-добре от това да купиш три китки билки – спестяваш и време и пари. Използването на етерични масла в кулинарията могат да направят вашата гозба уникална и различна. Ще преживеете вълнуващ опит, ново познание и стимул.

Сушените билки губят до 90% от лечебните си хранителни вещества и кислородни молекули, докато етеричните масла не. Най-хубавото при 100%  чистите етерични масла, е че вече са свободно достъпни на българския пазар и са безопасни за готвене и вътрешна употреба. Това не означава, че човек трябва да ги използва непредпазливо и с лека ръка. Етеричните масла са много силни - 1 капка (или дори по-малко) е равна на 1 супена лъжица от подправката или билката, която ползвате. Етеричните масла са от 50 до 70 пъти по-терапевтично мощни от подправките. Етеричните масла имат естествени антибиотични и други лечебни свойства, и дори психологически ефект. Чрез използването на етеричните масла, вие получавате всички полезни химически съставки на растението или цветето и ползите са много.

Срокът на годност на етеричните масла е по-дълъг в сравнение с изсушените билки и подправки. Билките могат да загубят своята ефикасност само за няколко месеца, докато етеричните масла, ако се съхраняват правилно на хладно и тъмно място и далеч от деца, могат да издържат с години (все пак гледайте срока на годност на всяко едно шишенце, указан от производителя).

Ароматът е отговорен за определянето на около 90% от нашия вкус. Обонянието е единственото сетиво в човешкия организъм, което се свързва директно с лимбичния лоб на мозъка, който е центърът на вкуса, емоциите и паметта. Тази пряка връзка между обонянието и мозъка ни преотдава директно изключително силният си емоционален заряд.. Ето защо ние се привързваме силно към различни неща, които миришат добре или имат привлекателен вкус.

Да разполагаш с етерични масла в килера е като да имаш билкова градина на една ръка разстояние, само че достъпа е къде къде по-лесен. Етеричните масла перфектно улавят същността на живото растение, неговия аромат и вкус. С изключение на цитрусовите масла, които трябва да се съхраняват в хладилник, есенциите могат да се съхраняват в продължение на година в килера, готови
за употреба.

Смесването на етерични масла в чист зехтин е лесен начин да ароматизирате както зехтина, така и да го добавите към храната. Създаването на собствени ароматични овкусители е лесен, икономичен и добър начин да контролирате дозата на етеричното си масло и да ви стигне за дълго време. Използвайте чист зехтин с босилек, за да получите босилеков овкусител. Започнете с 2 капки етерично масло на литър и регулирайте на вкус. Бъдете предпазливи – клонка босилек можете да извадите от шишето, излишната капка етерично масло не.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар